Министърът на спорта Весела Лечева осъди поругаването на българския химн в разговор с колегата си от Северна Македония, съобщиха от Министерството на младежта и спорта.

В телефонен разговор Лечева и директорът на Агенцията за младежта и спорта на Северна Македония Наумче Мойсовски говориха за мача на националните отбори по футбол в турнира Лига на нациите, който се проведе на 26 септември 2022 г.

Лечева съобщи на северномакедонския си колега, че като министър и спортист е огорчена от поведението на македонските фенове на стадиона, които освиркаха националния химн на България

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

"Чрез спорта се градят мостове, той служи за добри каузи, в него няма място за политика. Като член на българското правителство съм огорчена от това, на което станахме свидетели. Като бивш спортист знам, каква чест е да слушаш химна на страната си и колко грозно може да е неговото поругаване. Страдат не само футболистите, но и всички фенове на играта", каза Лечева в разговора си с Мойсковски и изрази надежда, че спортният терен е мястото, на което нашите народи трябва да градят приятелства, а не да враждуват.

Директорът на Агенцията за младежта и спорта на Северна Македония Наумче Мойсовски каза, че нито той, нито правителството на неговата държава одобряват подобно поведение на спортно събитие и разбират напълно позицията на българската страна. Това е причината чрез Министерството на външните работи на Северна Македония да бъдат поднесени извинения ден след футболния сблъсък на стадион "Тоше Проески" в Скопие.

Вчера имаше реакция и от българското външно министерство по случая, а македонският премиер Димитър Ковачевски отхвърли упрека, че не се реагира бързо от официалните власти, когато става дума за провокации срещу българите. 

Условна присъда за певеца, подпалил българския културен център в Битоля

Условна присъда за певеца, подпалил българския културен център в Битоля

6 месеца с 1-годишен изпитателен срок