Вилнюската група, която включва 10 страни от Централна и Източна Европа, между тях и България, излезе със съвместна декларация. В нея се казва, че несъмнено Ирак сериозно нарушава резолюциите на ООН за разоръжаването.

Документът беше приет, след като американският държавен секретар Колин Пауъл представи пред Съвета за сигурност на ООН снимков и звуков материал, който според него доказва, че Багдад нарушава резолюцията на световната организация.

Декларацията е подписана още от Албания, Хърватия, Естнония, Литва, Латвия, Македония, Румъния, Словакия и Словения.

Според 10-те външни министри, американският държавен секретар Колин Пауъл е представил убедителни доказателства пред Съвета за сигурност на ООН и страните им вече са обещали да съдействат на международната коалиция за разоръжаването на Ирак, ако Багдад не изпълни резолюция 1441.

Трансатлантическата общност, от която ние сме част, трябва с обединени усилия да посрещне заплахата, която представлява връзката между тероризъм и диктатори с оръжия за масово унищожаване, се казва в документа.

Външните министри на 10-те кандидатки за НАТО подчертават, че поддържат усилията на международната общност за мирно решаване на кризата, но според тях ясната и непосредствена опасност, която представлява режимът на Саддам Хюсеин, изисква единен отговор от демократичната общност.

Ние призоваваме Съвета за сигурност на ООН да предприеме необходимите и уместни действия в отговор на продължаващата заплаха от Ирак за международния мир и сигурност, се заключава в декларацията, с което на практика 10-те страни подкрепят решенията на Съединените щати за Ирак.