След среща между ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС отново има стабилност в сглобката след вчерашните трусове около избора на заместник-председател на НЗОК.

Това стана ясно след съвместно изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателят на ДБ Христо Иванов и финансовия министър и зам.-председател на "Промяната" Асен Василев пред журналисти в кулоарите на парламента.

След изявлението на тримата думата пред журналистите, но отделно, взе и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Какъв е въпросният консенсус - и председателят на НЗОК Станимир Михайлов, предложен от ПП/ДБ и заместникът му Момчил Маврев, предложен от ГЕРБ и избран вчера в зала въпреки съпротивата на "добрите сили", ще дадат крачка назад, т.е. ще подадат оставка, след което трите партии, подкрепящи "некоалицията", ще разработят и подпишат ясен механизъм, по който да се назначават шефове в регулаторите и агенциите.

В този контекст макар и неколкократно попитани от News.bg дали и кога ще бъде готово коалиционното споразумение между партньорите в "некоалицията", за което се говори още от юни месец, отговор не бе получен.  За споразумението настоя остро преди втория тур на изборите Борисов, а оказа се, че такова искат и от ПП-ДБ. Защо обаче такъв документ все още не е видял бял свят за пореден път остана неясно.

Борисов няма да бута сглобката заради НЗОК, оставя я "докато ни издържат нервите"

Борисов няма да бута сглобката заради НЗОК, оставя я "докато ни издържат нервите"

ГЕРБ имат договорка с Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова за НЗОК

"Стигнахме до решение, че вчерашната процедура не е градивна, затова се разбрахме да започнем разговори за регламент. Ще отнеме време да договорим регламента, но необходимостта от него е очевидна. Освен това се разбрахме, че тъй като процедурата на ръководство на НЗОК е опорочена, ще отправим молба към двамата - управителя и подуправителя, да направят крачка назад", представи постигнатия консенсус след срещата, продължила над час Христо Иванов. Той се надява ръководството на НЗОК да прояви разбиране, за да може процедурата да стартира на чисто след разработването на регламента.

"Регламент, който да бъде подписан най-накрая за това как ще бъдат излъчвани и попълнени регулаторите, който да гарантира съгласието в рамките на партиите, които подкрепят управлението", уточни Христов.

И добави - освен за Здравната каса, избор на шефове и на други регулатори ще бъдат сложени на пауза, докато не се разработят ясни правила.

Подкрепата към кабинета - и към премиера Денков, и към вицепремиера Габриел, е била потвърдена, категорични бяха от ДБ и ГЕРБ.

"Всички решихме да дадем крачка назад. Нека като подпишем, да е ясно мнозинството - ГЕРБ, ПП/ДБ, ДПС, за регулаторите, за конституционното мнозинство, за службите", посочи на свой ред бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той посочи още - не иска оставката на Асен Василев, защото същият го уверил, че имало над 20 милиарда повече приходи от планираното, както и дефицитът към момента бил 0,6% към БВП. Имало е и конструктивен диалог по отношение на данъчните закони, предложени от финансовото ведомство.

Борисов увери - след разговора ГЕРБ са категорични - и държавният бюджет, и този на НЗОК, ще бъде подкрепен в зала.

За първи път от над 20 години към края на ноември държавата ще е събрала повече данъци, отколкото пари е похарчила, а новите данъчни мерки дават резултат, като събираемостта е скочила значително, отчете на свой ред Асен Василев. Напът сме да изпълним бюджета с под заложения дефицит, увери той.

Асен Василев не вярва президентът да наложи вето върху Бюджет 2024
Обновена

Асен Василев не вярва президентът да наложи вето върху Бюджет 2024

Сериозна дискусия очаква на второ четене, където ще гледат точка по точка

ДПС ще участва в изготвянето на регламента, потвърди и Делян Пеевски, който обаче, следва да отбележим, не се яви заедно с Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев пред чакащите журналисти, а символично дойде секунди след края на изявлението на първите трима.

"В регламента, който касае конституционното мнозинство и регулаторите. Да е ясно - в тях, в управлението няма да се включваме - нито като министри, нито като заместник-министри", подчерта основното лице на ДПС в последните месеци.

Но посочи, че от Движението ще имат свои назначения в регулаторите, така, както имат подуправител на БНБ в лицето на Петър Чобанов.

Попитан от News.bg какво е предизвикало вчерашния скандал между него и Кирил Петков в пленарна зала, Пеевски бе лаконичен - темата вече е приключила, като разбирателството за оставките на шефовете на НЗОК вече е факт.

Бюджетът за здраве ще бъде подкрепен, но и прекроен от ДПС, зави още народният представител.

"Премиерът ако започне да работи за хората и прави разумни неща, ще започнем да говорим с него. Пълна подкрепа има към г-жа Габриел", не пропусна Пеевскикосвено да не похвали премиера Денков.

Депутатите се заеха с бюджета на НЗОК

Депутатите се заеха с бюджета на НЗОК

Предвидените приходи и трансфери са в размер на 8 163 353 100 лв.