В специално изявление от Вива Венчърс заявяват, че парафирането на приватизационния договор за БТК с турския консорциум Коч Холдинг Тюрк Телеком, късно вчера, противоречи на определенията на Върховния административен съд.

Необяснимо е как, след като има изрични съдебни актове и все още съдебното производство по касационните жалби не е приключило, се парафира договор с втория кандидат. Очевидно решенията в случая се вземат по други правила.

Обезпокоени сме от извършването на действия, които пренебрегват произнасянето на висша съдебна инстанция и на закона. Приключването на преговорите с втория кандидат за БТК се извършва въпреки обжалването на решението на Надзорния съвет на АП и въпреки съдебната процедура, която все още не е приключила.

С определение Върховният административен съд постанови, че решението на Надзорният съвет на Агенцията за приватизация не е влязло в сила, което означава, че в момента то не поражда никакво действие. Ето защо процедурите между Агенцията за приватизация и Вива Венчърс не са приключили. По силата на закона за Приватизация и следприватизационен контрол в такъв случай не е възможно едновременно да се водят преговори и с втори кандидат. Още повече, че ВАС изрично прие с определение, че по силата на закона е спряно изпълнението и на решението на Министерски съвет, с което се възлага на АП да води преговори с турския консорциум Коч Холдинг Тюрк Телеком.

Подобна ситуация не би трябвало да бъде допускана в държава, която очаква приемане в Европейския съюз и демонстрира стремеж към европейските ценности. Досега в участието си в процедурата за БТК Вива Венчърс е показала пълно зачитане на законите и регулациите в тази държава, което беше потвърдено от българския съд.