В началото на 2015 г. Министерството на отбраната (МО) започва да се готви, за да може най-после да помогне по-сериозно на МВР с охраната на българо-турската граница.

След извънредна среща между вътрешния министър Вучков, премиера Борисов, силовия вицепремиер Кунева и няколко други министри, в последния работен ден от годината бе решено, че от 1-ви март догодина МО ще вложи и част от своя ресурс в охранителната операция по границата ни. Военните ще помагат предимно с логистика и транспорт особено предвид факта, че според анализите на правителството се очаква през март отново към страната да има засилен миграционен натиск.

Министър Вучков коментира, че заради командированите на границата вътрешността на страната остава без полицаи.
Още...

Вицепремиерът, отговарящ за отбраната - Меглена Кунева, си пожела занапред сигурността ни да е такава, че да нямаме нужда 900 полицаи да бъдат изтеглени от страната, за да трябва да работят по границата. С тази цел Кунева се надява да ползваме оптимално техниката, с която разполагаме, за да ни е нужна по-малко жива сила.

Вътрешният министър Веселени Вучков се похвали с това, че е получил премиерско одобрение на искането си за повече гранични полицаи.
Припомняме, че вчера той пожела нови 500 души да бъдат назначени на трудов договор и 200 бивши сержанти да заработят като гранични служители. По негови сметки те биха заменили напълно командированите от страната полицаи и общо биха стрували на хазната 9 млн. лева, докато в момента се плаща двойно за командировките.

В първите работни дни на следващата година обаче ще стане ясно точно колко от щатовете ще бъдат разкрити. На извънредната среща е взето и решението да се инвестира в пътна логистика по границите и подстъпите към нея, като това ще бъде отговорност на регионалното и земеделското министерства.

Оказа се обаче, че министърът на отбраната Николай Ненчев, макар да се е съгласил да помага, още не е много наясно нито какъв финансов ресурс ще трябва да вложи, нито колко служители ще ангажира с тази отговорна задача. Единственият му коментар по този важен въпрос беше, че вероятно ще бъдат осигурени допълнителни средства.

Междувременно ще продължават да се извършват справки за това дали в сградния фонд на МО има такива постройки, които биха могли да бъдат пригодени за убежища на бежанци.

Докато се взимат решенията за това как да се преструктурира зелената ни граница с Турция, шефът на вътрешното ведомство продължава да отзовава полицаи, командировани в опасните зони по границата. До момента техният брой е 101, като до 5-и януари Вучков се ангажира тази цифра да нарасне осезаемо.