"Нямам участие в изготвянето на пътната карта за Турски поток". Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предаването "Защо, господин министър?" по БТВ.

Малинов не вярва, че "Газпром" доброволно ще заплати претендираната от "Булгаргаз" сума. Във всеки един търговски договор се предвижда по доброволен път да се реши спорът, но се предвижда и защита на интересите по правов ред.

Владимир Малинов коментира и новият проект за изграждане на вертикален газов коридор. Вертикалният газов коридор е проект, който е ключов не само за България. Спирането на преноса на газ през Украйна през 2025 г. ще постави не само държавите от централна Европа, но и самите наши украински колеги. Проектът за вертикален газов коридор е подкрепян и от ЕК, и от партньорите от САЩ.

Турски поток никога не е изграждан от "Булгартрансгаз".

По договора с Боташ, който Народното събрание му е дал мандат да предоговори условията, са предприети съответните действия. Условията трябва да бъдат подобрени и договорът ще бъде изгоден за "Булгаргаз", за "Булгартрансгаз" договорът винаги е бил добър.

Цената на тока

Увеличението на цената на тока дори ще бъде под процент и половина за трите електроразпределителни оператора. Цената на това усилие беше покриване на дефицита на Фонд сигурност на електроенергийната система, който и към днешна дата е 500 млн. лв.

Енергийният министър скептичен, че "Газпром" ще ни плати за спрените доставки на газ

Енергийният министър скептичен, че "Газпром" ще ни плати за спрените доставки на газ

Върви се към арбитражно дело в Париж

Той добави, че увеличението на цената на тока, която КЕВР е справедлива и е значително под инфлационния индекс. Либерализацията не е отложена, а пълната либерализация на цената на дребно за битовите потребители ще се случи от 1 януари 2026. Отложен бе механизмът, с който ще бъде компенсират бита и запазване функцията на обществения доставчик, обясни Малинов. Либерализацията не е поскъпване на цената, а избиране на доставчик на електроенергията.

Владимир Малинов предлага САЩ да ползват капацитета ни за стратегически доставки на газ

Владимир Малинов предлага САЩ да ползват капацитета ни за стратегически доставки на газ

Енергийният министър проведе среща в Белия дом за енергийната сигурност

Владимир Малинов подчерта, че ще се използват всички възможности за комуникация на битовите потребители и успокояването им за либерализацията на електроенергия. Не би следвало България да загуби средства по Плана за възстановяване и устойчивост за либерализацията на електроенергия, стана ясно от думите му.

Към настоящия момент Малинов няма предложение да остане редовен министър на енергетиката, но ако получи предложение, би го обмислил. Той очаква да има правителство с ясен мандат.

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправности

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправности

Блокът ще бъде спрян на 15 юни

Владимир Малинов отбеляза още, че шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян планово заради технически проблем. Рецидивът на проблема трябва да бъде решен сериозно, с професионализъм и да бъдат извършени всички необходими дейности. Ремонтът на шести блок ще продължи до края на месец юни и при необходимост ще бъде удължен. Той няма съмнение, че е подсигурено горивото на пети блок на АЕЦ "Козлодуй".

Той увери, че няма да бъдат допуснати грешките с АЕЦ "Белене" в изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй".