Просветният министър Сергей Игнатов и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов подписаха договор, обединяващ усилията на двете институции в борбата срещу младежката безработица.

Целта на програмата е всички млади, отпаднали от образователната система или завършили образованието си, да бъдат въвлечи в трудова дейност.

Тотю Младенов разясни, че Агенцията по заетостта ще е свързващото звено между двете министерства. Чрез нейните структури, координирани в частните агенции за работа, ще постъпва информация за социалния статус на всеки младеж между 16-25 години и в срок от 4 месеца ще му бъде намерена работа.
При евентуален отказ законът предвижда санкция от 6 месеца без регистрация в Бюрото по труда.

Министър Младенов подчерта, че до септември трябва да бъдат предприети поправки в Закона за заетостта, които да улесняват процедурите за ученически и стажантски работни договори.
По негови думи от началото на годината 12 000 работни места са били заети от младежи и броят им се очаква да нарасне главоломно до 2012 г.

Обменът на информация ще се извършва два пъти в година през ноември и април, както и текущо при искане на една от страните.

Министър Младенов заяви, че месец юни тази година безработицата в България е с 0.2 процента по-ниска от май и възлиза на 354 хил. души общо. От тях 70 868 са младежи на възраст до 29 год. Този процент е по-нисък от средния за Европа, но има силна тенденция към намаляване.

Министрите се надяват, че новата инициатива ще допринесе за постигането на тази цел и ще подпомогне за навлизането на младите в професионалните среди.

Просветният министър съобщи, че към момента 100 фирми са предложили услугите си за наемане на млади хора, а 4 500 стажантски места вече са заети.