Депутатите отхвърлиха предложение от "Атака" парламентът да излезе с решение за признаване геноцида над арменците в Османската империя през 1915-1922 г.

Мнозинството обаче прие предложението на Синята коалиция за Проект за декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани.

Десислав Чуколов от Атака в това съзря договорка между ГЕРБ и ДПС - ГЕРБ осъжда асимилацията на мюсюлмани, от своя страна съпратийците на Сокола подкрепят пакта "Дянков".

Такива декларации и решения (за арменския геноцид, б.р.) са приемани от редица европейски парламенти и самия Европейски парламент, посочи атакистът. Това е европейска практика за изясняване на миналото, за почитане на хората, които са пострадали, подчерта той.

Не виждам защо ГЕРБ отхвърлиха този чисто морален жест, недоумява Десислав Чуколов.

Много общински съвети в страната под давлението на Атака приеха подобни декларации, осъждащи геноцида над арменците, коментира още националистът. С подобни декларации са излезли общинарите в Шумен, Русе, Бургас, Ямбол, Плевен.

Чуколов посочи още, че много от депутатите, отхвърлили арменския геноцид, имат избиратели от арменската общност. Ние от Атака ще направим нужното, арменските общности в различните градове, да получат информация кой народен представител как е гласувал, закани се атакистът.

Той не пропусна да критикува и бившите си съпартийци, които не са застанали зад предложението на Атака. Вижда се, че това са хора, купени от ГЕРБ и гласуват с ГЕРБ, посочи Десислав Чуколов.