Часове след като от десетки хиляди гърци излязоха на протест заради името "Македония" на Бившата югорепублика Македония, от ВМРО изпратиха мейл до медиите, че гърците не са съвсем прави.

Десетки хиляди хора на протест в Солун срещу БЮРМ

Десетки хиляди хора на протест в Солун срещу БЮРМ

Само в Солун се очаква да протестират около 30 000 души

"Не сте съвсем прави гърци, които днес протестирате в Солун. Ние, българите, по естествен път заставаме зад братята си в Македония в спора за името. И искаме решаването на този спор. Но без издевателства. Никой не може съвсем да лишава хората на Македония да ползват името, което ползваха нашите общи деди. Да, потърсете компромис, но не извивайте ръце!", се казва в позицията на ВМРО.

От партията на воеводите заявяват, че не разбират защо самата дума Македония съвсем да не присъства в името на държавата, дори и в сложно съчетание.

Да, ние в България също можем да проявяваме претенции към тези имена и места, се казва в позицията на ВМРО.

Да, македонска нация назад в историята не е имало. Да, Македония е географско име, днес разделено между три държави, дори четири. Да, Скопие не може да има претенции към околните държави. За всичко това е прав Ципрас, се твърди в позицията на ВМРО.

ООН предложи пет имена в спора между БЮРМ и Гърция

ООН предложи пет имена в спора между БЮРМ и Гърция

Скопие е изразило възражения

В същото време от партията питат защо тогава Атина има претенции да монополизира това име. "Не умираха ли с това име на уста хиляди хора, които днес вие обичате да наричате "славяногласни елини"? Нямат ли право техните наследници да наричат родното си място с името, с което го наричаха дедите им?", се казва в позицията на партията.

Според тях, днешна Гърция иска окончателно да си присвои името Македония.

От ВМРО припомнят, че на нашия герб има три лъва - Мизия, Тракия и Македония. "Не забравяйте, че когато издевателствате върху Македония, издевателствате и върху нас. А ние не се плашим от това. Защото помним историята си.", пише в отвореното писмо на ВМРО.

А по повод гръцките претенции, с усмивка ще припомним и онзи простичък отговор на Вазов: "Македония е наша!", завършват от партията на воеводите.