Младежката организация на ВМРО организира протест пред правителствената резиденция Бояна преди втория кръг от разговори между премиерите на България и Република Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски.

Причината - опасенията на патриотите, че новата власт предава българския национален интерес по македонския въпрос.

"Тук сме, за да обясним на премиера Петков, че в Македония живеят българи. Да обясним на премиера, да се свети името му, че това да се хилиш в мола без маска, в никакъв случай не решава проблема с Македония", остър бе бившият депутат от ВМРО Александър Сиди.

Сиди съзря и символно неглижиране на историята ни и в частност - Петков посрещнал северномакедонския си колега Димитър Ковачевски пред паметника на Незнайния войн, но двамата не отдали чест пред монумента на Цар Самуил, намиращ се на броени метри от там.

Добросъседството с практически измерения, обеща Кирил Петков в Скопие

Добросъседството с практически измерения, обеща Кирил Петков в Скопие

На 25 януари съвместно заседание на двете правителства

"Проблемите не се коренят в самолетна линия София-Скопие, а в езикът български, който тези хора оттатък границата се опитват да откраднат ежедневно. Сърбоманщината няма място в Европейския съюз", смятат от ВМРО.

Изказването на премиера Петков, намекващо, че в България е имало фашизъм, граничи с безумие, категоричен е Сиди. "Мога да кажа, че този човек сигурно е предобил в своята кетодиета или е завършил Харвард със специалната им програма - това е единствената причина. Фашизъм е тезата, която сърбоманската пропаганда в Македония лансира от години."

ВМРО иска от правителството референдум за РСМ, започва подписка

ВМРО иска от правителството референдум за РСМ, започва подписка

С плакат "Македония е българска" войводите протестираха пред Президентството