ВМРО обвини Българския хелзински комитет в оклеветяване и уронване на авторитета на партията и поиска справедливост в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.
Новината за подадения сигнал обяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов на пресконференция на партията.

БХК държи на осъдителна присъда за Джамбазки от ВМРО
Още...

Повод за обратния удар на ВМРО е образувано досъдебно производство срещу зам.-председателя на патриотите Ангел Джамбазки, който е обвинен за подбуждане към извършване на престъпления по чл. 162 НК за подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност по време на шествие в подкрепа на нападната от нелегален имигрант 20-годишна Виктория.
Сигналът до прокуратурата с подобни обвинения е внесен именно от Българския хелзински комитет.

Прокуратурата разследва още петима за ксенофобия в София
Още...

Лидерът на ВМРО не е учуден от действията на Хелзинския комитет, тъй като според Каракачанов комитетът се опитва от много години да злепоставя патриотичната партия и дори да ги представи като ксенофоби, фашисти и расисти.
„Това не отговаря на истината", отрече Красимир Каракачанов и заяви, че - „това повече не може да продължава".

От своя страна Каракачанов обвини Българския хелзински комитет в това, че в сигнала си до обвинител номер 1 цитира както „Дяволът чете Евангелието".

Според председателя на ВМРО по сегашната логика комитетът трябва да образува сигнал и срещу министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, тъй като при представянето на действията на правителството относно бежанците вчера министърът е цитирал едно към едно предложенията на ВМРО, а именно заграждане на защитни съоръжения на границата на страната ни, засилване на контрола в тези райони, както и бърза процедура, при която се изяснява самоличността на хората и основанията им да получат статут на бежанци.

„Кой финансира този Хелзински комитет?", попита още Красимир Каракачанов и посочи, че в следващите часове ВМРО ще поиска информация от Националната агенция по приходите.

„Обвиненият" Ангел Джамбазки определи мотивите за сигнала срещу самия него като безпочвени и форма на пропаганда. „Тези хора се движат на големи групи, пият две бири и не знаят на кой свят се намират", заяви още веднъж позицията на ВМРО по отношение на нелегалните имигранти Джамбазки.

Юридическият съветник на патриотите Карлос Контера отрече, че ВМРО сега ще започне да се занимава с Българския хелзински комитет. „Спокойните дни на БХК беше свършиха", се закани също Юлиан Ангелов от ВМРО.

ВМРО осъди снощното нападение над 17-годишен сириец в близост до бежанския център в квартал „Военна рампа".
„Ние не приемаме всякаква форма на насилие над когото и да е било, особено когато обществото е толкова настръхнало по тази тема", призна Ангел Джамбазки.