Да не се разкриват избирателни секции в Турция за предстоящите през есента избори за президент на България.

Настоящото положение в югоизточната ни съседка е изключително тревожно и в такава обстановка не може да се гарантира честността на вота и законосъобразността на изборния процес, заявяват от ВМРО и прилагат за аргумент репортаж на БТВ, в който представител на една от големите изселнически организации „Бултюрк” обяснява, че контролира 22 хиляди гласа от кв. „Байрям паша” за избори в България. За кого да гласуват инструкция хората получавали от председателя Рафет Улутюрк.

ВМРО се противопоставя на каквито и да било опити изселниците в Турция да бъдат употребявани за шантаж на България. Според лидера Красимир Каракачанов в момента, когато тази държава е в извънредно положение, рискът е още по-голям.

Още по-опасно е замесването на турскоезичните в България, настояват от ВМРО и посочват скандалната позиция на Главното мюфтийство, както и изявленията на политици като основателя на НПСД Касим Дал и др.

От партията настояват пред външния министър Даниел Митов и министерството на външните работи, което организира българските избори в чужбина, на предстоящите избори за президент на България да не се разкриват избирателни секции на територията на Република Турция.