Военнослужещи от България, САЩ и Румъния проведоха антибунтовническа операция по време на учения в Ново село, съобщиха от военното ни министерство.

В съвместната подготовка Black Sea Rotational Force - Platinum Lion 15.2 участват сили, средства и формирования от Морската пехота на САЩ, въоръжените сили на България и Румъния. От българска страна в подготовката участват военнослужещи от състава на 31-ви механизиран батальон, 38-ми механизиран батальон и щаба на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, от 2-ри батальон на 8-ми полк „Морска пехота" на Корпуса на Морската пехота на САЩ и от 2-ри пехотен батальон на 1-ва механизирана бригада на Сухопътните войски на Румъния.

Операцията беше проведена пред военния министър Николай Ненчев, депутатите от парламентарната комисия по отбрана - Христо Гаджев (ГЕРБ), Петър Славов (РБ), както и Илиян Тодоров (Атака).

Ученията, които правим на съвместните съоръжения в Ново село, са планирани от години и ни помагат да поддържаме нашата армия в добра бойна готовност, каза Ненчев. Това учение за пореден път показа добро ниво и необходимостта, която имаме както от тези съвместни съоръжения, които са на световно ниво, така и от съвместните подготовки с наши съюзници и партньори, добави той.

Българо-американските съвместни съоръжения са част от Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, което е подписано на 28 април 2006 г. Всички постройки в договорените съоръжения и обекти, включително преустроени или подобрени от силите на САЩ, са собственост на България според споразумението. Построените от силите на САЩ стават собственост на България при построяването им, но се ползват от силите на САЩ.

Споразумението позволява развиване на инфраструктурата на съвместните съоръжения и на тази основа Силите на САЩ построиха, изцяло за своя сметка, съвместното съоръжение учебен полигон „Ново село". Строителството на съоръжението завърши през 2012 г. като цялата инвестиция по самото съоръжение и приходящата му инфраструктура е за над 60 милиона долара. По двустранното споразумение, от американска страна средствата, вложени в българската икономика или към българската страна, са над 29 милиона долара.

През 2014 г. се реализират хуманитарни проекти на обща стойност 1 232 500 долара. За 2015 г. средствата, планирани за проекти от пакета за хуманитарна помощ и реконструкция, са на стойност 1 750 000 долара.