Високопоставеният бивш офицер от КГБ Олег Гордиевски, който по време на атентата срещу папа Йоан Павел Втори през 1981 година е бил резидент на службата в Лондон, заяви пред радио "Нова Европа", че като се четат материалите за опита за убийство на папата, всеки съветски офицер чувства, че съветските служби са съпричастни към покушението.

Гордиевски уточнява, че като офицер от КГБ не е чувал нищо за подготовката на атентата и за това службата да е намесена в него.
Бившият офицер от КГБ посочи още, че вярва на думите на ръководителя на отдела на КГБ, който отговаря за "мокрите поръчки" - генерал Калугин, който се кълне, че неговата служба няма никакво отношение към покушението срещу папата.

Затова, според Олег Гордиевски, в покушението срещу папата са замесени не гражданските служби, а военните разузнавания на Съветския съюз и на България.
Според бившия разузнавач операцията е подготвена от Брежнев, заедно с маршал Устинов - член на Политбюро и министър на отбраната и Юри Андропов - като ръководител на КГБ, като е възможно в този заговор да е бил въвлечен по изпълнение на служебните си задължения и ръководителят на Международния отдел на ЦК на КПСС Борис Пономарьов.

Четиримата са се съвещавали или по предложение на Тодор Живков, или съветските лидери са помолили, а Тодор Живков лесно се е съгласил, да помогне в организацията за убийството на папата, заяви пред радио "Нова Европа" Олег Гордиевски.

Той смята, че Али Агджа е бил свързан с България и е имало български разузнавачи с лека кола близо до мястото на покушението.