Заради неуредици при провеждането на обществените поръчки, изпълнявани по договори в рамките на оперативната програма „Околна среда", страната ни ще връща най-малко 80 млн. лева, съобщи екоминистърът Искра Михайлова.

„Връщането на 80 млн. е оптимистичният вариант", заяви Михайлова и добави, че „не иска да плаши хората с песимистичния" - т.е. връщане на стотици милиони заради порочни практики.

Михайлова се защити, че в повечето случаи става въпрос за грешки по договори за консултантски услуги, комуникация или надзор. Проверяват се общо 195 договора, сключени между изпълнители, подизпълнители и бенефициенти, а не между държавата и бенефициентите, заяви тя.

Брюксел временно ни спря плащанията по програма „Околна среда" и започна процедура по установяване на нарушенията. Екоминистърът припомни, че за конкретния размер на санкциите може да се говори едва след като се установят всички грешки. Проверката ще приключи до края на месец март тази година и едва след решение на ОЛАФ плащанията може да бъдат подновени.

За изпълнението на ОП "Околна среда" за програмния период 2007 -2013 година са извършени плащания в размер на 1,72 млрд. лева по 358 проекта. Едва 145 от тях на стойност 228,4 млн. лева са били изпълнени. Останалите са в процес на изпълнение и предоговаряне на нови финансови условия. По-голямата част от всички одобрени проекти се проверяват, тъй като има достатъчно данни за извършени злоупотреби.