Връщаме полицаите в храстите с премахването на знаците, които показват камерите на пътя. Това каза по време на кръгла маса във връзка с промените в Закона за движение по пътищата Боряна Георгиева от ПГ на "Воля". Георгиева представи и фотоси на полицаи, скрити в храстите.

Алекси Стратиев, дългогодишен началник на КАТ, посочи, че в Италия камерите са скрити в кофи за боклук. Стратиев възрази срещу ПОС терминалите в колите на КАТ като посочи, че в момента дори да си платиш на ПОС терминал, служител на КАТ въвежда ръчно в системата заплатената глоба.

Той посъветва народните представители да се замислят дали да не възложат събирането на глобите на частни съдебни изпълнителни, защото най-добрата превенция била платената глоба.

Беше даден пример от Франция, където дори полицай на велосипед, разполагал с ПОС терминал. Боряна Георгиева посочи, че от януари 2016 г. до юни 2017 г. несъбраните средства от наложените пътни глоби са в размер на 66 млн. лв.

Милена Кръстанова от НАП обясни, че над 40% от предадените за принудително събиране суми в НАП са за суми от 50 лв. Относно събирането на просрочените и изпратените в НАП глоби, Кръстанова заяви, че от тези лица не може да се очаква, че самостоятелно ще решат да си платят глобата.

Така проблемът с несъбраните глоби се дължи на факта, че те не са връчени по редовен, а по служебен път. Стратиев предложи давностният срок на глобите да бъде увеличен на 4 години, за да може да бъде отказано издаването на нова шофьорска книжка, ако има неплатена глоба. Като положителен Стратиев оцени положително съществуващия бонус при плащане на глобата навреме. По думите му ако след този срок не се заплати следва при просрочие тя да бъде увеличена двойна или тройно.

Димитрова настоя, че е важно полицейските автомобили да са обозначени и на видимо място, когато осъществяват контрол на пътя.