Ние се връщаме към едни времена, при които правим лов на вещици.

Това заяви бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) генерал Бриго Аспарухов в сутрешния блок на BTV във връзка с промените в силовите структури.

Всички забравяме един много важен факт. От 1989-1990 година са минали само 25 години, представете си един младеж на 20 години, който е постъпил в тези институции през 1990 година. Ако е бил на 20 години, сега е пред пенсия. А ние все още говорим за времето, когато Държавна сигурност е жива, дърпа конците, задкулисието работи и всичко хвърляме върху една митична Държавна сигурност. Ами тези хора и от Военно разузнаване, които са постъпили през 90- те години и са пред пенсия. Ние се връщаме към едни времена, при които правим лов на вещици, изтъкна той.

Според генерала системата е изправена пред сериозно изпитание, подчертавайки, че от година и половина след инцидента в Лясковец има сериозен натиск върху ръководството и в крайна сметка се е стигнало до оставката на главния секретар Светлозар Лазаров.

Във всички случаи водещо в нашета страна трябва да бъдат законите и в този смисъл липсата на основополагащи закони за тези специални служби ми дава основание да считам, че у нас не е важно какво казва законът, важна е фигурата, която стои начело. Това говори, че у нас все още се води една битка за завладяване на тези специални институции с цел използването им за други цели, поясни Аспарухов.

Всички партии, по думите му, се стремят да имат своето влияние в тези институции и това говори за незрялост на политическата класа.

Аз не видях зад Владимир Писанчев и Лазаров да стоят партии, въпреки че това се внушаваше, че зад единия стои една партия, а зад другия -друга, смята той.

По отношение на бившия министър на вътрешните работи Веселин Вучков, генералът е на мнение, че е дал достоверно, правдоподобно, убедително обяснение за оставката си. Това трябва да се случва в едно зряло общество, каза Аспарухов.

Бившият разузнавач защити Вучков, че е подал оставката си в деня на посещението на „някой си шеф на ФБР", защото това не трябва да бъде фактор в решаването на един или друг въпрос, касаещ нашета страна.

Успешен беше Лазаров, когато има закон и този закон се спазва от главния секретар, всичко е в ред. Той го спазваше. Един пример няма за извършен от негов гаф, подчерта Аспарухов.

Генерал Аспарухов също поясни, че не е важно кой ще застане на тяхното място, тъй като битката ще продължи.

Независимо кой ще застане, политическите субекти трябва да се научат да гледат към тези служби с национален поглед, съветва той, допълвайки: "Няма значение кой го е направил, по- важно е, че с лека ръка се махат тези професионалисти".

Във връзка с днешното гласуване в Народното събрание на кандидатурата на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи, бившият разузнавач каза, че тя няма да се справи лесно с проблемите в МВР.

Реформите се водят само първите месеци, след това свикваш със стола, започваш да свикваш с поста и облагите от него и забравяш да си вдигаш телефона, забравяш реформите, каза той, цитирайки думи на Вучков.

Той критикува, че темата за службите постоянно се тиражира из медиите.

Представете си всеки ден да се говори за службите в утвърдените демокрации, ами това е един абсурд, категоричен е той.