Победата на Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН би била трудна, тъй като остава един месец до взимането на окончателното решение.
Това обясни в сутрешния блок на bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него обаче Кристалина Георгиева е кандидатурата, която все пак може да победи. В подкрепа на твърдението си Дянков изтъкна заявената вече подкрепа от бивши кандидати на Хърватия, Черна гора.

На въпрос кой е нашият кандидат, след като Ирина Бокова не се отказва, „Георгиева е кандидатът на България и се надявам българското правителство в изключително малкото дни, които остават, да си е свършило вече работата”.

На въпрос, свързан с обвиненията, че премиерът изразявал чужда воля с номинацията на Кристалина Георгиева, Дянков заяви: „Европа не е чужда воля. Ние сме част от ЕС и трябва да се съобразяваме с мисълта на големите европейски политици какво е добре и за България, и за Европа. Това е решение, което се е обсъждало дълго време. Сега стана явно, че предишният ни кандидат не може да се справи”.

„Видяло се е, че за две години една кандидатура не може да пробие в света и всъщност намалява успеха навън. Време е за друга кандидатура или да свием байряците. По-добре е да пробваме с по-силна кандидатура, отколкото да кажем - не успяхме”, коментира още той.

Дянков прогнозира и фиаско на готвения вот на недоверие в областта на външната политика. Според него той ще завърши лошо, така както завършват и повечето политически упражнения на левицата