Властта се разбра и със зърнарите, които се вдигнаха на протест след падането на вноса на украинско зърно в България. Това, за което е постигната договореност е, че ще има определена квота за внос на слънчоглед в България и тя ще бъде разрешена едва, след като бъде уточнена колко е голяма. В близко време няма да позволим внос на слънчоглед в Украйна.

Toва обяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерски съвет.

По думите му разговорите са били напрегнати, но това около което се обединили е, че властта или може да предложи решения, или как ще търси решения в най-кратки срокове.

Денков уточни, че се водят преговори за това може ли да се включат и други продукти, както са посочени в точка първа от исканията на протестиращите.

Преработвателите на слънчоглед питат сега отворен ли е пазарът?

Преработвателите на слънчоглед питат сега отворен ли е пазарът?

Търсят продукция на пазарни цени

По отношение на качеството на селскостопанските продукти, Денков увери, че не са установени никакви проблеми относно качеството на внесените продукти от Украйна. При най-малки индикации за нарушения, ще бъдат върнати обратно в Украйна.

Втора точка от исканията на протестиращите също е изпълнена от кабинета. Правителството е поело ангажимент до 30 септември да бъдат изплатени средствата така, както е поставено като изискване.

Третата точка от исканията на зърнарите - това, което е договорено е, че земеделското министерство ще съкрати срока за подаване на заявки за помощи, така че в известен смисъл се отговаря на искането на протестиращите. След събиране на всички заявки, тогава могат да се изчислят сумите и плащанията ще бъдат направени максимално бързо. Плащанията се очаква да станат между седмица или две седмици.

За четвърта точка е необходимо да се направи консултация с Европейската комисия и се очаква Министерство на земеделието да подготви документ, който да бъде изправен във финансовото министерство и то да задвижи процедурата. Другият по-специфичен въпрос, който се е появил в дискусията е би ли могла да се промени горната сума на помощта de minimis, която е регламентирано на европейско ниво. Правителството ще входира предложението в ЕК и ще го отстоява.

Пета точка - изгладени са изискванията, които са необходими, за да се получи подкрепата за производителите на мляко.

Четири от 5-те искания на зърнарите изпълнени, Вътев кани на разговор за последното

Четири от 5-те искания на зърнарите изпълнени, Вътев кани на разговор за последното

Министър Вътев кани с есе на среща протестиращите земеделци

Финансовият министър Асен Василев увери, че правителството ще гледа да се вмести до 30 септември с разплащането за помощта на зърнарите. Подходът с целеви помощи да бъде подпомогнато земеделието, без да се ограничава нормалният внос и пазарна логика, е най-подходящият и ще може да удовлетвори исканията на земеделците, но и възможността да ядем по-ниски продукти на по-ниска себестойност с доказано качество, подчерта Василев.

И добави, че в сектор "Земеделие" има много работа по цялата верига на себестойност на земеделската продукция. Проверки текат и по веригата за мляко. Всички решения ще се взимат на реална информация, а не на база догадки. Друг ангажимент, който е поело правителството към земеделците е ежеседмично Агенция "Митници" да публикува обемите на внос и износ на четирите зърнени култури, както и средната декларирана цена на внос и износ.

Земеделският министър Кирил Вътев посочи, че днешният ден е много интересен ден за него - след срещата с протеста в Долни Богров, сега се провела конструктивна среща, от която е станало ясно, че премиерът полага усилия за развитието на земеделците. "Има много заварени проблеми, към които имат претенции и са посочени възможности за тяхното решаване. Надявам се колегите ми, с които се познаваме отдавна, да бъдат удовлетворени и протестът да приключи. Ако протестът продължи след всички ангажименти, което пое правителството, могат да се направят други изводи", каза Вътев.

Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов добави, че зърнарите ще бъдат доволни едва когато представят цялата информация на протестиращите. Когато протестиращите бъдат доволни, тогава ще са доволни и зърнопроизводителите. Премиерът Денков пое отговорност, че слънчоглед, докато не се регламентират механизмите, няма да влиза в България - това е същественото за зърнарите.

Проданов добави, че протестите не ги правят зърнарите, а членовете на асоциациите. Като запознаят демонстрантите с информацията на властта, тогава ще стане ясно дали зърнарите ще продължат да стачкуват.

Протестът на зърнарите се позиционира на подстъпите на София

Протестът на зърнарите се позиционира на подстъпите на София

След среща в МВР е постигнато споразумение да не затрудняват движението в столицата