МВР отдавна се подготвяло за местните избори и по-точно за пресичането на търговията с гласове. Това стана ясно по време на срещата между депутати, ръководството на МВР, ДАНС и държавното обвинение. Срещата е организирана от Патриотичния фронт.

Оказва се, че най-много изборни злоупотреби има в Хасково.

Целта на днешната дискусия е да се набележат мерките срещу покупко-продажба на гласове в хода на кампанията. Това е сериозен риск за демокрацията, алармира Валери Симеонов. Според него това е заплаха за реално отразяване на реалния вот на българските избиратели.

Имаме сериозни притеснения, сподели патриотът. Трябва да декларираме своята категорична решимост да не допуснем купуване на гласове в мащабите, които сме виждали до сега, категоричен бе Симеонов.

Опитите да се купуват гласове не намаляват, изтъкна от своя страна и Красимир Каракачанов, като по думите му определени хора се проявявали в тази сфера.
Затова и трябвало институциите да се задействат и да засилят мерките срещу търговията с вот, подчерта той.

Участници в разговорите имаше и от РБ, ГРЕБ, БСП, ДПС, АБВ.
Силовият министър Румяна Бъчварова сподели, че тази среща е могла да се проведе по-рано и в по-разширен формат. Това е явление, което наблюдаваме от доста време и явлението се развива в различни проявления, каза тя.

В МВР отдавна се подготвяме за тази кампания, обясни Бъчварова. Тест за мерките, които се предприемали били изборите в Сърница. По думите й МВР имало извървян план за действие.

От 15 октомври започва да работи денонощна телефонна линия за сигнали срещу търговията с гласове. От 12 октомври пък силовото ведомство ежедневно ще информира обществеността за мерките, които се вземат срещу това явление. В организационно отношение сме предприели всичко, което може да се направи, увери министър Бъчварова.

360 мероприятия МВР покрива с участие на 1996 полицейски служители. 75 сигнала от различни институции за различни изборни нарушения са проверени към момента, стана ясно от думите на Бъчварова.

12 оперативни сигнала са проверени - 7 от тях са за нарушения в Хасково, в Плевен 1, останалите във Варна. Постъпили са 38 сигнали от граждани. От всички 75 сигнала 35 са за нарушения по закона за гражданската регистрация.

Органите работят и по 15 сигнала за купуване на гласове. Най-много са пак в Хасково - 8. 8 лица са задържани в страната за нарушаване на изборното законодателство.

Главният прокурор Сотир Цацаров изтъкна доброто сътрудничество с останалите правоохранителни органи. Тази предизборна кампания започна с активната роля и участие на медиите, отчете той.

ДАНС активно участва в противодействието на покупката на вот, стана ясно от думите на шефа на агенцията Димитър Георгиев. Още от септември агентите на родното ФБР започнали превантивна дейност срещу изборните престъпления.

След срещата с депутатите силовият министър Румяна Бъчварова не пожела да сподели с медиите каква е схемата за купуване на гласове, при която са задържани няколко души, както обяви по-рано. Не каза и на каква цена се търгува вотът. Вече обаче имало изготвен план за охраната на бюлетините.

Той, по думите на Бъчварова, бил готов доста преди старта на кампанията, за да е готово силовото ведомство за действие. Няма да има привилегировани, увери вътрешният министър. Там, където установим нарушение, ще прилагаме закона, закани се Румяна Бъчварова. Все още не е ясен и броят на служителите на реда, които ще пазят бюлетините.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък бе на мнение, че се провела ползотворна дискусия с народните представители. Купуването на гласове и целият този пазар не би съществувал, ако няма политически субекти, които да са потребители в целия този процес, лаконичен бе той. Кои партии обаче търгуват вот, обвинител номер едно не спомена. Няколко вида са изборните нарушения, по думите му. Едните са купуването и продаването на гласове.

Другата група - изборно хулиганство. Такъв бил случаят в Яким Груево, а именно нанасяне на телесна повреда на длъжностно лице като в основата бил спор за ползване на клуб на политическа формация.

И Цацаров не пожела да каже как върви търговията с гласове- цената била динамичен процес. Иначе главният прокурор призовал депутатите да не спекулират популистично с предизборни цели.