РБ и Методи Андреев внасят промени в Закона за досиетата, с които се разкрива принадлежност към ДС на районни кметове, секретари на кметства, членове на УС на държавни и общински дружества.

Поставили сме си за цел всяка длъжност, всяка публична позиция да минава на проверка за съпричастност към ДС, обяви Петър Славов на брифинг в НС.

Според него имало пропуски в сега действащия закон. Вносителите предлагат да се проверяват за съпричастност към ДС и съдебните заседатели. Проверката ще се прави предварително преди назначаването.

Щом даден човек е кандидат за служба, по която се изисква проверка, то няма да се изисква изрично съгласие от проверяваното лице. Ще бъдат осветени хора, които досега не са осветявани, смята Методи Андреев от ГЕРБ.

"Смятаме, че ще имаме подкрепа от всички коалиционни партньори", подчерта той. Така хората щели да са по-информирани за кого гласуват.

Целта на закона било осветяване на бившите ченгета. Не можем да забраним на тези хора да заемат длъжности, поясни обаче Андреев.

"Крайно време е да знаем кой кой е", намеси се и синият Мартин Димитров. "ДС продължава да заема ключови постове в държавата", притеснен е той. "Ще водим тази битка до край, до пълния й успех", закани се реформаторът.