Законовите промени за горенето на боклук, предложени от ГЕРБ, транспонират европейското законодателство и са дори по-строги. Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната екокомисията и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Тя обясни, че досега в закона се е предвиждало на ОВОС да са подложени всички инсталации за изгаряне за над 100 тона, а с промяната се предвижда всички инсталации да минават процедура по ОВОс, включително и тези за експерименталното изгаряне. Предвижда се и пълен анализ за потенциално въздействие на околната среда и участие на обществеността в обществени обсъждания и мнения. 

Задължителният ОВОС би увеличил контрола

Задължителният ОВОС би увеличил контрола

При внасяне на отпадък за горене се посочва за коя инсталация е насочен той

"Въведохме в закона с колегите от ГЕРБ затягане на контрола за всички депа и инсталации, което предвижда да има видеонаблюдение в реално време с връзка към общините и РИОСВ", обясни Василева, която бе екоминистър във второто правителство на Борисов.

Тя добави, че всички търговци на отпадък ще бъдат включени в регистър, за да се плаща задължителната лицензионна такса. "Ако в момента има внос на отпадък, той е само по регламентиран начин", категорична бе Ивелина Василева. 

По думите на Василева екоминистърът Емил Димитро - Ревизоро е предприел решителни мерки по отношение на ограничаване на вноса на отпадъци и има изграден Оперативен щаб. Тепърва ще вървят обсъждания и ще се приемат от всички страни предложения за затягане на контрола с отпадъците, стана ясно още от думите на Ивелина Василева. 

ГЕРБ иска видеонаблюдение във всички депа за изгаряне на боклуци

ГЕРБ иска видеонаблюдение във всички депа за изгаряне на боклуци

МОСВ да контролира всяка инвестиционно намерение за изгаряне на отпадък