Минималната работна заплата ще се увеличава всяка година.
Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в Ловеч, където направи първа копка за изграждането на три центъра за настаняване от семеен тип и защитено жилище за деца и младежи.

Проектът е финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" и е на стойност 2,5 милиона лева, съобщава БНР.

"Аз мисля, че на базата на увеличената минимална работна заплата догодина ще бъдат договорени по-добри заплати във всички сфери. Надявам се това да стане, защото се увеличава производителността в България и синдикатите и работодателите ще имат възможност да договорят по-високи доходи", посочи социалният министър.

Според него държавата отделя и допълнително средства за заетите лица и бизнеса чрез различни програми като са отделени над 70 милиона лева за подобряване на условията на труд.

Министър Младенов добави, че през следващата година ще бъдат отделени близо 1 млрд. лв. за майките и децата, а правителството прави всичко възможно да съчетава плащанията със развитието на допълнителни социални услуги. С 10 % ще бъдат увеличени средствата за издръжката и заплатите на социалните работници в бюджета за следващата година.

Министър Младенов каза още, че в началото на декември ще стане ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите, но уточни, че ако има то ще е само за най-ниските пенсии.

"Ако приходите продължават да са повече от това, което е заложено ще има за най-ниските пенсии. Аз се надявам, че ще има", заяви социалният министър и уточни, че  размерът на добавките и пенсионерите, които ще ги получат, ще станат ясни след направени разчети.