Министерството на труда и социалната политика ще продължава да настоява за приемане на нов механизъм за определяне на минималната работна заплата, който да се определя от обективни критерии като производителност на труда, линията на бедност и средната заплата. Това обяви социалният министър Хасан Адемов, който днес присъства на двудневната международна конференция по въпросите за заплащането и бедността, организирана от КТ „Подкрепа".

Адемов обеща, че няма да се откаже от опитите си да убеди работодателите и Министерство на финансите за необходимостта от такъв механизъм. Той се оплака, че идеята му все още не среща подкрепа от тези две страни, но изглежда има някакво разбиране от страна на финансовото ведомство. Социалният министър увери, че продължава преговорите, но основното притеснение за момента е, че при такъв механизъм минималната работна заплата в някои райони ще стане почти колкото средната.

Пред синдикалистите Адемов обеща, че и през следващите две години минималното заплащане ще се вдигна с по 40 лева. Той направи и показателно сравнение между минималното заплащане за час в повечето европейски страни и у нас, като съотношението е 23,7 евро към 3,7 евро.

По повод минималните осигурителни прагове, министърът посочи, че ни се налага да обясним на Европейския съюз дали именно тяхното наличие не е пречка за наемане на повече заети. По думите на Адемов механизмът за договореност между работодатели и служители гарантира конкурентноспособност на работодателите и възможност за постъпления в осигурителната система. Той призна, че тази година за втори пореден път социалното ведомство не е наложило административно минимални осигурителни прагове поради убеждението си, че там, където не е постигнато договаряне, явно има сериозни пречки за това.

От КТ „Подкрепа" пък обещаха на министъра, че ще бъдат негови верни съюзници в борбата със сивата икономика, като обърнаха внимание на един голям проблем у нас - близо 600 000 работещи са работещи бедни. От синдиката настояха, че броят им може да се намали единствено с ефективни политики за повишаване на доходите и намаляване на безработицата, както и подкрепа за малкия и средния бизнес и за младите.