От 15 октомври със заповед на вътрешния министър е активирана втора степен на опасност. Това означава подготовка за готовност.

Информацията дойде лично от Румяна Бъчварова, която дойде в Народното събрание за парламентарен контрол.

Упражняваме се за безпроблемно настаняване на мигранти в центрове от временен тип, ако има силна вълна. Усилията са ни да бъдем подготвени, ако има извънредно събитие, посочи силовият министър. Ние не можем да пренебрегнем тази опасност, подчерта Бъчварова и допълни, че се действа в интерес на всички български граждани.

Създадена е такава организация, че никой да не се измъкне.

Тази заповед е по националния план за действие при извънредна ситуация, който бе приет преди една година. В него има три степени с различни мерки. Третата степен е за масово нахлуване на бежанци. Имахме основание да предположим, че ще се случи през лятото, каза министър Бъчварова. Затова и трябвало да имаме готовност.

Всяка седмица се анализира цялата оперативно разузнавателна информация.

В плана за действие при извънредни ситуации, както подчерта вътрешният министър, е задействана втората степен за българо-турската граница. Имаме и втори подобен план с мерки за българо-гръцката граница. В момента действаме по второто ниво на плана за българо-турската граница, уточни Румяна Бъчварова.

Нямало опасност за териториалната цялост на страната ни, коментира тя думите на Ердоган.

Междувременно военният министър Ненчев заяви, че бежанската криза е проблем, който пряко застрашава националната сигурност на България, а информацията за обстановката в Афганистан, Сирия, Ирак, Иран, Либия, не е оптимистична.

Министър Бъчварова коментира и темата за върнатите в Турция "гюленисти", като посочи, че се е действало спрямо законите. Нямаме нарушение на нито една законодателна процедура, увери МВР шефът. Два пъти те нарушили режима на преминаване на българската граница. Два пъти преминали нелегално, като при втория път били задържани.

Тя изтъкна, че те не са поискали убежище и са удостоверили това си нежелание с подпис. (Нещо, което бе опровергано от техни близки, б.р.).

Никой не може да даде доказателство в България един човек гюленист ли е, ердоганист ли е, привърженик на ПКК ли е, терорист ли е, коментира силовият министър. Не е редно в България да правораздаваме по тази тема, настоя тя. Гюленистите били с редовни турски документи за самоличност.

Ставаме жертва на една хибридна атака по повод на един криминален случай, тези думи на Йордан Божилов цитира Бъчварова. Според нея интересът на българските граждани бил да не се допусне нелегално, неправомерно влизане на територията на нашата държава.

Българската държава не прави услуги, българската държава спазва закона, отчете тя.