Ще направим всичко възможно да сведем поне към 1 януари дефицитът в МВР да бъде, ако е възможно до 50-70 милиона лева, изтъкна в кулоарите на НС МВР шефът Веселин Вучков в отговор на въпрос за финансовото състояние на повереното му ведомство.

В момента е 200 милиона лева, притеснен е министърът. Планираните 10% съкращения в бюджетната сфера ще засегнат и МВР, стана ясно още от коментара на Вучков.

Темата обаче ще бъде обсъждана на извънредното заседание на МС в понеделник. Съкращенията в МВР обаче нямало да подобрят финансовото състояние във ведомството, заради големите разходи, които трябва да се плащат за обезщетения.

Веселин Вучков подчерта, че след като се изискват повече ангажименти от силовото министерство, те трябва да бъдат финансово обезпечени.

По отношение на спец законите, Вучков иска преди тяхното приемане да се проведе обществена дискусия в най-скоро време. Кога обаче промените ще влязат в сила, силовият министър не прогнозира.

Вътрешният министър бе лаконичен дали е необходима оставката на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Припомняме, вчера след закритото заседание, на което Писанчев бе изслушан за акцията в Пазарджик реформаторите поискаха оставката му, а от ГЕРБ решиха да анализират работата на агенцията и след това да се произнесат за „главата" на нейния председател.

Темата за финансовото състояние на МВР продължи и по време на парламентарния контрол. Пламен Нунев и Любомир Христов от ГЕРБ разпитаха министъра относно финансовото състояние на силовото ведомство. Разходите на МВР за тази година по бюджет трябвало да са в размер на над 999 милиона лева.

Непрекъснато, по думите на Веселин Вучков, се увеличавали разходите на силовото ведомство, без да е имало финансовото обезпечение на поеманите дейности. Към настоящия момент недостигът в бюджета на МВР е над 200 милиона лева, каза още веднъж вътрешният министър. 160 милиона лева са необезпечените разходи в перо „персонал". Около 32 милиона лева дължи МВР на доставчици.

Задълженията към други държавни институции са в размер на около 13 милиона лева. Според Вучков лошо е заложен бюджетът на МВР с планиран недостиг от 100 милиона лева. С 10% са увеличени заплатите на полицаите и то без финансово обезпечение за тази мярка. Друга причина за дупката в бюджета на МВР е необезпеченият нов закон за МВР, приет в последните дни на кабинета „Орешарски".

Пламен Нунев припомни, че през юни тази година Цветлин Йовчев признал за дупката в бюджета на МВР в размер на 93 милиона лева. Тогава обаче уверил, че чрез вътрешните реформи и преструктуриране на основните дейности тази дупка можело да се преодолее. Да, обаче не, недоволен е депутатът. В началото на септември служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов информирал за недостиг в размер на 97 милиона лева. Дефицитът обаче ставал все по-голям.