Вътрешнопартийни сътресения в ДПС и БСП и страх от РЗС са в основата на това опозицията да бламира изборното законодателство.

На специална пресконференция в парламента лидерът на РЗС Яне Янев разкри мистерията кой и защо има интерес да бламира Изборния кодекс.

В края на януари ДПС има партиен конгрес, на който Ахмед Доган ще си подаде оставката и ще стане почетен председател на партията. Двамата му заместници Христо Бисеров и Лютви Местан са в битка за лидерски пост в ДСП, по думите на Яне Янев. От това кой от двамата ще оглави партията зависят много неща.

Бисеров като българин според Яне Янев олицетворява нова тенденция в ДПС и завой на дясно. Лютви Местан от своя страна иска да запази статуквото и позицията на ДПС като балансьор в политиката. Според лидера на РЗС ДПС иска Изборният кодекс да се гледа през февруари или март - след партийния конгрес и когато стане ясно на къде ще поеме партията на Доган.

Сходна е ситуацията и в БСП според Янев. В червените редици драмата е между крилата на Първанов и Станишев, като интригата е хората на Първанов да не спечелят преференциалния вот и влизайки в Народното събрание да получат надмощие над Сергей Станишев.
Затова социалистите искат да отложат Изборния кодекс, за да могат преди това да си наредят листите за депутати.

Яне Янев обаче е смутен от поведението на Мая Манолова. ГЕРБ нещо са обещали на Мая Манолова, заподозря той, подчертавайки че социалистката била най-активна в провалянето на дебатите по Изборния кодекс. Той изтъкна, че ако управляващите не са обещали нещо на Манолова и тя се държи по този начин, значи е станала абсолютно неадекватна.
Яне Янев посочи, че интересът на Манолова да се отложи Кодексът е да й се даде време, за да овладее циганския вот в Кюстендил.

Не трябва да циганизираме избирателния кодекс, категоричен бе лидерът на РЗС. ДПС иска да върне техните орди, които шестваха из страната, коментира още консерваторът.
И на Избори 2013, по думите му, цел на ДПС е от Турция да дойдат да гласуват в България най-верните фенове на Доган. За Яне Янев едно е сигурно - Касим Дал с новата си партия ще победи ДПС в Турция, защото вече се договорил с турските власти.

Защо мълчи г-жа Кунева, недоумява Яне Янев и сам си отговори - това, което направили ДПС и БСП, изцяло устройва лидерката на „България на гражданите".

В същото време Яне Янев подготвя нова „секира" за псевдокоалициите. След Нова Година той внася промени в Закона за политическите партии, чиято цел е да се лиши БСП чрез партии-фантоми да прави псевдокоалиции.
Консерваторът предлага вдигане на прага за коалиции - за две партии - 4%, за три партии - 5% и за всяка следваща партия - с по 1% отгоре.

Той се закани и РЗС да следи дали ГЕРБ ще си удържи на думата - в годината, в която има избори, да не се приема Изборен кодекс.

Яне Янев е убеден, че предвид създалата се ситуация БСП и ДПС ще ходят на тайни срещи с ГЕРБ. Той обясни, че ДПС и БСП бламирали Изборния кодекс, защото се страхуват да не би РЗС да си върне позициите в СИК, РИК и ЦИК.

РЗС обаче изобщо не се притеснява, тъй като в края на 41-ия парламент РЗС ще възстановят парламентарната си група и така ще имат свои представители в избирателните комисии. Яне Янев намекна, че депутати от Синята коалиция и „Атака" „имали симпатии" към РЗС.