Лидерът на РЗС Яне Янев призна, че иска президентска република чрез нова конституция, идеята, за която той лансира непрекъснато от повече от година.

"Да. Категорично считаме, че парламентарната форма на държавно управление за тези 20 години окончателно е изчерпана", заяви пред БНР Янев.

"Парламентаризмът в огромна степен е заменен с брокерска дейност на депутати, обслужващи олигархични кръгове. Освен това парламентаризмът в България за тези 20 години, съпоставим с това, което виждаме в Европа, е анахронизъм. Дори не се провежда същински парламентарен контрол, а това е една от основните функции на законодателната власт", каза Янев.

Проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право, бивш депутат от левицата и член на ръководството на БСП, определи идеята за президентска република като "изключително опасна политическа авантюра".

"Това, което поддържа РЗС, е абсурдно. Няма цивилизована държава в Европа, където да е установена президентска форма на управление и аз неслучайно казвам, че у нас се имитират явления и процеси и от Русия и постсъветското политическо пространство" отговори Близнашки, цитиран от "Медиапул".

"Президенциализмът при нашите нрави, при нашата политическа култура много бързо ще се изроди в авторитарен режим. Това са напъни, които нямат нищо общо с нашата историческа и национална традиция", допълни той.