Опозицията надделя и с подкрепата на част от мнозинството прокара текст в Закона за служба „Военна информация", с който "изгони" Йордан Бакалов от ръководния пост.

Предложението на социалистите е шеф на службата да е с висше военно звание и на действителна военна служба. В комисия този текст не бе подкрепен, защото настоящият шеф Йордан Бакалов не отговаря на това изискване.

Днес обаче явно опозицията е успяла да убеди колегите си от другите парламентарни групи.

По време на дебатите Димитър Дъбов от БСП настоя шеф на службата да е военен.
Директорът трябва да има съответната военна подготовка, смята социалистът, тъй като без нея иректорът не може да бъде адекватен.

Почти всички директори на разузнавателни служби на страни от НАТО са военни с ранг на генерали, както обясни червеният депутат.

Петър Славов от РБ обаче настоя цивилен да може да е шеф на Военното разузнаване.

Таско Ерменков от БСП смята, че шефът на военното разузнаване трябва да прави разлика между гаубица и танк.
Един цивилен, колкото и да е кадърен, няма как да знае, когато става въпрос за военно дело, убеден е социалистът.

Той е притеснен, че ако шефът на службата не е преминал съответното обучение във Висше военно училище, няма да може се изразява правилно пред международните ни партньори.  Ерменков настоя шефът на службата да не е „пенкилер служител".

Искате да направите от това разузнаване цивилна служба, обърна се и независимият депутат Велизар Енчев към десните.

Депутатът от ГРЕБ Методи Андреев е категоричен, че директорът на военното разузнаване трябвало да дава политическата насока на службата. Той трябвало да предлага и нестандартни  решения, според него. Не трябва да ограничаваме кръга на търсене на един добър ръководител, категоричен бе Андреев.

С четене на досиета и криминални книги експерт не се става, намеси се и социалистът Кирил Добрев и попита дали има ли задкулисие в службите или няма. Добрев попита и заради кого се променя закона.

От ДПС поискаха прекратяване на дебата.

Предложенията на Таско Ерменков за квалификацията на ръководителя на военното разузнаване минаха с 86 гласа "за", 19 "против", 6 "въздържал се".