Избирателните секции зад граница ще бъдат общо 760 в 68 държави. Това беше отчетено от Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР и председател на Работна група "Избори" на брифинг за готовността при организацията на изборния процес в чужбина за трети път тази година.

Тези избори ще са малко по-трудни, а Външно министерство е изправено през много предизвикателства.

Във Външно притеснени от втори тур на президентските избори

Във Външно притеснени от втори тур на президентските избори

ЦИК да си подобри административния и технически капацитет

671 ще бъдат секциите, които ще бъдат разкрити автоматично, според промените в Изборния кодекс, направени в 45-то НС. В 21 държави ще се проведат изборите с машини, а в около 200 секции ще се гласува с 360 машини.

Подадени са малко над 56 000 заявления от сънародниците ни. За първи път само 21 човека подали на хартия своите заявления за гласуване в чужбина.

За първи път ще бъде открита избирателна секция в Бахрейн, а по една избирателна секция ще има в Исландия и Сингапур. Най-много секции, както и на миналите избори, Външно очаква във Великобритания и Турция.

На 14 ноември гласуваме без зелен сертификат, в чужбина - не е ясно

На 14 ноември гласуваме без зелен сертификат, в чужбина - не е ясно

1600 машини за гласуване ще достави фирмата "Сиела норма"

В Германия, Швейцария и в още две държави ще се изискват задължително от членовете на СИК да предоставят документи, гарантиращи завършен ваксинационен цикъл или преболедуване на COVID-19. Изключително внимателно МВнР следи ситуацията, увери Калин Анастасов, заместник-председател на Работна група "Избори" на пресконференция.

Към момента МВнР е информирано за изискванията по държави, но те могат да се променят в движение.

Към настоящия момент българските зад граница ще могат да гласуват свободно, уточни Атанасов.

Гешев предлага на Рашков да работят заедно за предстоящите избори

Гешев предлага на Рашков да работят заедно за предстоящите избори

Споразумение за звено за изборите през юли бе подписано само с ДАНС

Външно са получили 1 400 000 бюлетини за гласуването на изборите зад граница. До края на следващата седмица всички документи трябва да бъдат изпратени зад граница.

Днес МВнР са получили бюлетините за гласуване и вече стартира изпращането им зад граница. Външно се надява съвсем скоро да получат и машините за гласуване - тяхното изпращане е трудоемко, а и епидемичната обстановка може да попречи. Максимално ранният срок на получаване е от изключително голямо значение.

Около 2 800 български граждани да вземат участие в СИК зад граница.

"Всеки път се изправяме пред нови и по-големи трудности, като се надявам и този път да ги преодолеем без проблем", категоричен бе Кондов. Той даде пример с назначаването на членовете на СИК и предложенията на политическите партии. Иван Кондов се надява тази тема да започне възможно най-рано и да бъде изтеглен напред процесът, за да може Външно да има време да намери заместници там, където е нужно.

Много често нашите сънародници подпомагат организацията на изборите в чужбина, но изведнъж се оказват извън СИК. Трябва да се изчистят проблемите и да няма сблъсък между сънародниците в чужбина и партиите, призова Кондов. Външно настоя за членове на СИК зад граница да бъдат предлагани само подготвени кадри, обучени много по-добре. Обучението трябва да засегне всички членове на СИК, за да протекат по-леко и по-спокойно изборите.

Галъп: При избори сега май избираме президент на първи тур

Галъп: При избори сега май избираме президент на първи тур

Сигурни са шест формации в следващия парламент

"Изборният кодекс не винаги е ясен за членовете на СИК", изтъкна Кондов и настоя методическите указания за гласуване зад граница да бъдат публикувани много по-рано.

560 часа и 25 дни остават до началото на изборния ден в Нова Зеландия отчетехо и този път от МВнР и напомниха на ЦИК, че няма време.