Премиерът Бойко Борисов се срещна със зам.-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин в рамките на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1". Двамата обсъдиха дневния ред на форума, който се провежда под мотото "Глобално мислене, действия на местно ниво".

Борисов добави, че днешният форум е в момент, когато в Брюксел е приключила срещата на Европейския съюз с Азия. В Брюксел са очертани големите възможности на нашия пазар във всяко едно отношение. ЕС, Азия и Китай правят 60% от населението и 70% от БВП в света, но имаме ситуация с наложени санкции от САЩ за Китай, Русия, както и с участието на ЕС. Ако свободният пазар и конкурентността са движещи сили, санкциите са прът в колелата, който спира конкурентността на бизнеса, коментира Борисов.

Борисов е уверен, че срещата на местните лидери ще допринесе за задълбочаването на двустранните отношения между България и Китай. Tой посочи общото желание на всички участници, сътрудничеството във формата "16+1" да се развива в съответствие с нормите и регулациите на ЕС, като един от най-значимите резултати на форума в София.

Борисов и Ли Къцян са доволни от постигнатите резултати

Борисов и Ли Къцян са доволни от постигнатите резултати

Борисов предложил Павлова да организира и оглави бъдещия Глобален център за партньорство

"Във форума ще участват представители на всички български области, както и голям брой общини. Надявам се те да установят контакти и да реализират сътрудничество по конкретни проекти", обясни премиерът.

Той акцентира върху желанието на България за разширяване на всестранното приятелско партньорство с Китай, чрез задълбочаване на политическите и икономически контакти и подчерта, че през 2019 г. България и Китай ще отбележат 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения.

"България подкрепя Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ "16+1" и участва в различните й формати. Оценяваме като успешна проведената в София Седма среща на върха "16+1" на 7 юли", допълни Борисов.

"Важен инструмент за това ще бъде Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China), за чието създаване се взе решение при провеждането на Инициативата през юли", коментира Премиерът Борисов.

Борисов чул ангажимент от Китай за успешен край на "Белене"
Обновена

Борисов чул ангажимент от Китай за успешен край на "Белене"

Китайските стратегии били с визия за след 50 години

Цао Дзиенмин коментира, че отношенията между двете страни биха се подобрили значително, ако се осъществят облекчения за туризма и културния обмен - улеснена процедура за издаване на визи, митнически облекчения, активен обмен по линията на образованието и младежта, разработване на инициативи в областта на спорта и по-добро бъдеще за децата.

Китай подкрепя европейската интеграция, един проспериращ ЕС е важен компонент за нашето сътрудничество, смята той.

Дзиенмин посочи, че сътрудничеството във формата представлява "златен мост" за нови резултати и постигане на очакваното увеличение на търговията и инвестициите, сътрудничеството в инфраструктурата, селското стопанство, туристите, културния обмен на пазарни механизми и проекти. 

"Отдаваме голямо значение на разширяването на свързаността с Китай, като считаме, че тя трябва да бъде развита не само по отношение на транспорт и инфраструктура, а и в редица други сфери като индустрия, селско стопанство, енергетика, образование и култура, туризъм, информационни технологии", коментира Лиляна Павлова.

Предимствата на София и фактите, че е в топ 10 на световните градове в развитие на новосъздадените компании, регион с богата култура и история, благоприятен за публично инвестиране и развитие, обясни столичният кметът Йорданка Фандъкова.

Кметът посочи, че градовете у нас имат установени партньорства с 22 китайски градове-партньори и че ръстът на китайските туристи значително се е увеличил през последните години, като те вече заемат 13-о място в класацията на столицата.

Инвестициите на Китай в Централна и Източна Европа растат от 3 на 10 млрд. долара, а европейските държави са инвестирали 1,4 млрд. долара в Китай. Китайските туристи са на 13-о място по посещаемост у нас, 

"Безспорна е ключовата роля на усилията и отдадеността на местните лидери и представителите на местните власти за това нашите градове и села да бъдат модерни центрове, чиято визия, решения, възможности и инфраструктура променят ежедневно живота на нашите граждани и създават условия за успешен бизнес и по-добър стандарт на живот", обясни Павлова.

Тя посочи темите на днешните срещи между бизнеспартньорите и местната власт в София: селското стопанство, туризма, малките и средните предприятия, индустриалните зони и демонстрационните паркове.

Данни на китайската Асоциацията на областните управители сочат, че взаимоотношения на добро сътрудничество са установени между повече от 50 български региони на различно ниво.

Според данните на българското Национално сдружение на общините ценни партньорства са установени от в областта на мобилните услуги, доставката на модерни транспортни средства, производството на фуражни изделия от няколко български региона в регионите на София, Бургас, Добрич, Хасково и Ямбол, както и чрез създаването на съвместния център в тази област в Пловдив - Икономическа зона Тракия.

Ползотворни сътрудничества са установени в популяризирането на традиционни продукти като българско кисело мляко с община Смолян, в износа на козметични продукти с Карлово и Казанлък, в износа на вино - с районите на Асеновград, Благоевград, Пазарджик и др.

300 представители на китайския и българския бизнес и делегации от страните от Централна и Източна Европа участват в провеждащата се среща на местните лидери.

Сред заявилите участие китайски и български фирми се отличават големи компании, които оперират в различни сфери на дейност - едни от най-големите фирми на енергийния пазар, в търговия със селскостопански стоки, в изграждането на туристическа инфраструктура и инвестиции, в сферата на културно творчество и организация на световни изложби и изложения, търговски представители на местни и задгранични продукти и партньори на чужди компании на китайския пазар.