"Военното образование е много важно за развитие на бъдещите лидери". Това заяви генералът от резерва Джоузеф Ралстън на официалната церемения по повод удостояването му с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Военна академия "Г. С. Раковски" от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Отличието се присъжда на о.р. генерал Ралстън за неговите заслуги към военната наука, международната сигурност и стабилност в качеството му на зaместник-пpeдceдaтeл нa Cъвeтa нa нaчaлниĸ-щaбoвeтe на въоръжените сили на САЩ от 1996 г. до 2000 г. и като върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа в периода 2000-2003 г.

След получаването на отличието генерал Ралстън отбеляза, че се чувства много горд от наградата. Според него Военна академия "Г. С. Раковски" е институция, която осигурява образованието и бъдещето на военните лидери.

Генерал Ралтсън изрази възхищението си да види и всички, с които е работил през 1999 г., както и че са успели да осъществят желанието на българския народ да се присъединят към НАТО. Той не скри и възхищението си, че се отбелязат и 15-та годишнина от приемането на България в Алианса.

Генерал Ралстън похвали и работата на българските въоръжени сили, които имат огромен принос общите операции на Алианса.

Припомняме, с Указ N 258 от 11 юли 2002 г. на президента на Република България Георги Първанов (2002-2012 г.), генерал Джоузеф Ралстън е награден с орден "Стара планина" - първа степен с мечове.