За гръцки сценарий и дългова спирала предупреди БСП в декларация, посветена на Бюджет 2016.

Сегашните управляващи не са разбрали, че неолибералните и крайно консервативните модели за развитие претърпяха пълен крах и че бъдещето на пазарната икономика е публично частното партньорство, изтъкна Румен Гечев от трибуната на НС.

В макрорамката за следващата година не се поставяло като цел развитието на икономиката.

Поддържането на бюджетен дефицит и на държавен дълг в рамките на изискванията на критериите от Маастрихт е задължение на всяко правителство, но въпросът е дали стабилността на публичните финанси ще бъде резултат от икономическо развитие или ще бъде за сметка на това развитие, коментира червеният депутат.

За социалистите финансовата стабилност не била самоцел. Левицата е притеснена от заложеното бързо топене на фискалния резерв. В проектобюджета за следващата година било записано, че резервът може да падне до 4,5 милиарда лева. Гечев припомни, че според МФ той е в размер от над 11 милиарда лева.

Увеличавал се държавният дълг до 30% от БВП. Заложен е нов дълг от 5,3 милиарда лева за следващата година. Според червените именно заради това управляващите крили Бюджет 2016 за след вота. Предвиждало се дългово заробване и затягане на коланите.

Пак най-бедните, по мнението на Гечев, ще усетят тежестта на Бюджет 2016. Този проектобюджет не ни предлага никакви политики, чрез които да се решават задълбочаващите се проблеми на България, изтъкна депутатът.

Предлагали се малко повече трохи за няколко министерства и се орязвали средствата за образование и наука. Отново се посягало на средствата за БАН.

Не сме съгласни да теглим нови заеми и да плащаме за некадърието и безволието на управляващата коалиция, каза Гечев. Червените вече готвели алтернативни предложения.