"Колкото по-силни са външните граници на ЕС, толкова по-малко са уязвими на злоупотреби. Всяка страна трябва да гарантира националната си сигурност по начин, гарантиращ сигурността на целия ЕС. Обратното също важи - ЕС трябва да гарантира сигурността си по начин, гарантиращ и сигурността на държавата членка, разположена на предна линия".

Това заяви премиерът Бойко Борисов при среща с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон, съобщиха от Министерския съвет.

Бъдещият механизъм за защита на границите ще бъде по-справедлив, ако се приложи индивидуален подход съобразен с типа граница, маршрути, уязвимости и възможности за реакция, очаква Борисов. По думите му е добре да се използва двустранното сътрудничество с трети страни, за се увеличат възможностите за връщане на мигранти.

Миграцията e приоритетна тема за България, предвид географското ни разположение и към момента успешно управляваме миграционния натиск, обобщи Борисов. По думите му има намаление на мигрантския натиск в сравнение със същия период през 2019 г. Това по думите на Борисов се дължи както на мерките, които се прилагат на национално ниво, така и на доброто сътрудничество със съседните трети страни, особено Турция.

"България носи голяма отговорност, поддържайки високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Подкрепяме засиления граничен контрол и регистрирането на всеки, който преминава границата. България успешно се справя с този ангажимент", посочи Борисов.

Ако процедурите и проверките в областта на убежището се извършват само от държавата на първо влизане, това ще натовари с прекалено много отговорности страните на предна линия без реципрочната на тях солидарност.

Относно Механизма за сътрудничество и оценка Борисов отбеляза, че след като заложените показатели и препоръки са изпълнени, механизмът трябва да бъде прекратен за България. "Същевременно, ние продължаваме да работим за по-нататъшно подобряване на ефективността на наказателната политика и резултати в борбата с престъпността и корупцията", заяви премиерът Бойко Борисов, като добави, че това е постоянен приоритет на правителството.

За увеличените случаи на зараза с коронавируса Борисов каза, че може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме. На разговора в Министерския съвет присъства и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. 

В ЕС няма желание за мигрантски центрове по границите

В ЕС няма желание за мигрантски центрове по границите

2019 г. 2-2,5 милиона души от трети страни са влезли законно в ЕС

Еврокомисар Йохансон е поканена да участва и на смесено заседание на няколко парламентарни комисии. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията по външна политика, Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения са предвидили среща с еврокомисаря по вътрешни работи.