"Не ми е ясно коя партия къде застава по въпроса дали да бъде свален и поставен под търсене на наказателна отговорност Иван Гешев, или да се изтеглят ли всички руски войски от всички украински територии, за да спре войната.".

Това заяви пред БНР бившият премиер (1997-2001 г.) Иван Костов ден след предсрочните парламентарни избори за 48-мо народно събрание.

48-ото Народно събрание ще приюти седем партии

48-ото Народно събрание ще приюти седем партии

ГЕРБ е първа политическа сила, "Български възход" ще замени ИТН

"Нямам ясна представа за позиционирането на политическите партии по отношение на ключови проблеми на страната. Най-важните и най-лесни за формулировка са тези, свързани с войната, която Путин води срещу Украйна, и за липсата на върховенство на законите в България", каза Костов.

Според него е естествено по време на дебатите преди изборите партиите да укриват как се позиционират по тези въпроси, защото могат да загубят избиратели. От друга страна не е ясно защо избирателите и журналистите не си поставят за задача да накарат партийните лидери да определят ясно политиката си.

"Боят се, защото не си познават избирателите, не ги знаят какво мислят. Защото са отчуждени, превърнали са се в един далеко от хората елит, който не е сред тях", каза Костов без да уточнява дали и той няма принос за това.

"Така и не разбрах какво спечели "Демократична България" от участието си в предходното правителство", каза Костов. Според него ДБ ще бъде напълно унищожена от евентуална коалиция с ГЕРБ и ДПС.

По думите му от "Продължаваме промяната" дължат отговор защо се стигна до този резултат на изборите.

ПП пълни с ентусиазъм въпреки второто място

ПП пълни с ентусиазъм въпреки второто място

От партията смятат, че ще са по-ефективни като опозиция

"Най-острият проблем на страната е, че мафията се консолидира и създаде собствена йерархична пирамида, в която издигна на върха свои представители и така престана вече да бъде мафия. Мафиотската пирамида наложи на всички своите правила. От това дойдоха много от процесите на разпад в обществото", подчерта бившият премиер.

Според него сега тези, които свалиха правителството на Кирил Петков, могат да поемат сега управлението на страната.

"Тази възможност беше казана от Кирил Петков. ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са искали да управляват, щом са свалили другите, сега да вземат и да направят управление. ... ДПС е много фалшива либерална партия, не споделят никаква либерална ценност. За ГЕРБ не е ясно на каква позиция е, след като направи този газопровод, за да обслужи Путин. Те са партии на статуквото, а партиите на статуквото са били винаги компромисни по отношение на Путин, дори са се опитвали да колаборират с него", каза Костов.

Според него "Вождът на "Възраждане" Костадин Костадинов единствен се позиционира ясно по всички въпроси, заемайки политически позиции, което не чухме от другите.".

Нинова: Оставка - Не!

Нинова: Оставка - Не!

Резултатът ни не е добър, но не драматизираме от това, обясни тя

По думите му лидерът на БСП Корнелия Нинова въобще не може да си позволи да заеме позиция. "Да не говорим за ИТН, които може би и не знаят, че трябва да заемат позиция", каза Костов.

Той прогнозира, че всички политици да се изпокрият и никой да не смее да управлява.

"Колкото и да се пъчат и да говорят колко голяма експертиза имат ГЕРБ, имайки предвид боязливостта на техния лидер - той си дава ясна сметка, че не може да се справят с тази ситуация, в която се намира страната - много бързо ще загубят тази преднина и ще се окажат не в кондиция да спечелят местните избори. Тогава би паднало правителството им, ако го направят", обясни бившият премиер.