Продължават преговорите на "Продължаваме промяната" с "Демократична България", Има такъв народ (ИТН) и БСП. Днес те обсъждиха темата "Вътрешна сигурност", която бе водена от съпредседателя на ПП Асен Василев.

Отново всяка една от партиите представи своето виждане за развитието на вътрешната сигурност.

"Продължаваме промяната"

Според доц. Милен Иванов, има проблем в законодателството. За да се подобри работата и общото състояние на МВР, трябва да има Закон за обществения ред и Закон за оперативно-издирвателната дейност.

МВР трябва да се изчисти от всички излишни структури, които пораждат необходимостта от други служители. Другите проблеми са свързани с извънредния труд.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев настоя за използването на съвременни технологии, защото има начини за събиране на информация и установяване на контрол. Той иска да се наблегне и на езиковата квалификация в МВР.

БСП

Социалистите иска да се работи за общество с висока степен на сигурност, държавна защита, спокойни условия за труд, непреодолима защитна стена пред организираната престъпност и нулева толерантност към корупцията. БСП иска да спре натискът от битовата престъпност, като се създадат ефективна реакция на власти срещу всички видове престъпления.

Според Иван Иванов е необходим преглед на самото министерство, организиране в рамките от 3 до 6 месеца пълен функционален анализ на МВР, социалният диалог да бъде налице и да се изработи изцяло нов Закон за МВР.

МВР представлява една обърната пирамида, която не дава необходимия ефект, който очакват гражданите и самите служители, посочи Иванов. Трябва да бъде сложен край на политическото инженерство в МВР. Другите основни цели, които трябва да се постигнат са, че след реформите в МВР, на първо място битовата престъпност трябва да бъде ограничена в малките населени места.

ДБ влязоха на преговори с ПП с искания за конституционни реформи

ДБ влязоха на преговори с ПП с искания за конституционни реформи

Ива Митева: Няма конституционно мнозинство в НС, дори и с "Възраждане"

БСП иска още намаляване на наркоманията, кражбите, издаване на нова полицейска карта, адекватна подготовка на служителите на МВР за пълноценно разследване на престъпленията, материално-техническото възнаграждение, обезпечение на служителите на МВР да вървят ръка за ръка и преодоляване на мигрантската криза. Тодор Байчев е забелязал една тенденция - парите в МВР нарастват, но доверието в полицията намалява. Тази тенденция трябва да се обърне, настоя Байчев. Нужна е и една по-добра законова защита на действащите полицаи.

Филип Попов отбеляза, че като приоритет са усилия за укрепването на южната граница, киберсигурността и взаимодействието на ГДБОП с ДАНС, ДАР, противодействие на домашното население, мерки за формиране и повишаване на мотивацията на служителите на МВР и повишаване ролята на разследващите полицаи.

Атанас Атанасов получи мандат за преговори за правителство

Атанас Атанасов получи мандат за преговори за правителство

Той е поредният лидер в оставка, който ще преговаря

ИТН

Николай Радулов от ИТН заяви, че цели пред партията са обезпечаване на реална и ефективна гражданска сигурност, деполитизация и демутренизация, възстановяване и активно ползване на инструментариума за пресичане на престъпления и превръщане на сектора в гарант на сигурността и законността. За да се реализират приоритетите трябва да се осигури сигурността на обикновения човек.

Радулов настоя за финансова ревизия на МВР, пълна проверка на десетгодишен период назад и пълна децентрализация на ведомството. Децентрализацията трябвало да започне с изваждането на пожарната и гражданска безопасност от МВР, които да бъдат трансформирани в ново Министерство на бедствията и авариите.

Радулов настоя и за създаване на държавна агенция "Киберсигурност" и развиване на последователна и ефективна кадрова политика. Според него трябва проактивност и предварителна работа по разкриване и пресичане на престъпността.

Антон Михайлов заяви, че трябва да има засилване на координацията между органите, които осъществяват комуникацията срещу изпирането на пари, преглед на свършеното до момента, нормативни промени, анализ на проникването на чужди капитали в страната ни, генерирани от престъпления в чужбина, използване на нови технологии, офшорните дружества да не бъдат използвани за правене на бизнес, ясен административен контрол и др.

Виктория Василева заяви, че може да се направи закон за всяко едно звено, но няма, а е нужно, един общ Закон за националната сигурност, който да дава отделните понятия за сигурност, насоките в това какво и какви са новите предизвикателства пред системите за сигурност.

Демократична България

Генерал Атанас Атанасова заяви, че корупцията е основен дестабилизиращ фактор в държавата и политиката. Обществото трябва да бъде убедено, че най-важната задача на правоохранителната система трябва да е борбата срещу корупцията, настоя Атанасов.

Той настоя още за пълна прозрачност на обществените поръчки, дигитализация на процеса и парламентарен контрол. Другите цели пред ДБ са реална промени в Закона за съдебната власт и засилване на ролята на инспектората към ВСС за дейността и атестацията на магистратите.

Наложителни са промени в Закона за прилагане на специални разузнавателни средства. Атанасов е съгласен с ИТН пожарната и гражданска защита да бъдат отделени в ново министерство.

Адвокат Калоян Янков заяви, че следва да бъде променен специалния административен статут с МВР, да се приеме функционален закон за опазване и гарантиране на обществения ред.