Не мисля, че Руската държава може да си позволи да изгуби целия Европейски съюз. Нашите договори са си договори. И от Германия, и от ЕК бях уверен, че плащанията ще бъдат в нормалната валута с декларация, че това плащане е извършено.

Това каза премиерът Кирил Петков във връзка с доставките на газа и плащанията в рубли. Думите му бяха пред журналисти след откриването на нов офис в София на Българско-турската търговско-индустриална камара.

ЕК напомня: Плащането за руски газ в рубли е нарушение на договорите

ЕК напомня: Плащането за руски газ в рубли е нарушение на договорите

Европейските компании да плащат само в евро, настоява Франс Тимерманс

Твърдата първа крачка на България помогна на целия Евросъюз да вземе същата твърда позиция. Получих подкрепа от много от европейските лидери. Не се притеснявам по тази тема, заяви Петков, относно отказа на страната ни да плаща доставката на руския газ в рубли.

Путин: Европа налага санкции на пазара на петрол и газ под натиска на американския си господар

Путин: Европа налага санкции на пазара на петрол и газ под натиска на американския си господар

Той обвини Запада за случващото се в Украйна

Запитан за думите от свое интервю, в което разяснява, че руският президент Владимир Путин изнудва България и Полша (със спирането на газа), Петков заяви - "това би означавало, че първата страна-членка на ЕС вече се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача. Другото беше, че ако не се поддадем и цените на газа се покачат, българското правителство да падне, това би дало лош сигнал към другите европейски страни"

"За наша радост, нито едно не се случи, ще продължаваме да отстояваме българския интерес. Ние не сме срещу някого, ние сме за спазване на всички договори. И никой едностранно не може да претендира за извъндоговорни отношения. Ако допуснем това един път, ще го допуснем всеки път, а българското правителство няма намерение да се поддава на чужд натиск.".

Показахме ясна позиция. Никой едностранно не може да си претендира условия извън договорни. Българското правителство няма намерение да се поддава на външен натиск, каза още Петков.

Половината чуждестранни клиенти на "Газпром" са разкрили сметки в рубли

Половината чуждестранни клиенти на "Газпром" са разкрили сметки в рубли

Това твърди руският вицепремиер Александър Новак

Премиерът нарече антикризисните мерки план и бе критичен за коментарите към тях.

"ГЕРБ непрекъснато се опитват да вкарват някакви фалшиви новини - след този безпрецедентен пакет, който българското правителство направи с плана срещу инфлацията, това даже не са мерки, бих го нарекъл план срещу инфлацията. Преди това беше - къде е планът, сега, когато той дойде - бил по-инфлационен", каза премиерът.

ПП към ГЕРБ: Специалната политическа операция няма да успее

ПП към ГЕРБ: Специалната политическа операция няма да успее

Толкова ли можете?

"Тези хора имат една единствена цел - да се опитват да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат някакви страсти, които са неоснователни", смята Петков.

Относно евентуални преговори с представители на бензиностанциите за разясняване как да бъде приложена на практика мярката с отстъпка от 25 стотинки на литър бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан, Петков обясни, че от финансовото министерство са в комуникация. Очаква се процедура как това ще се случи за тях.

Евродепутатите искат България и Северна Македония да решат отделно спора за кражбата на историята ни

Евродепутатите искат България и Северна Македония да решат отделно спора за кражбата на историята ни

Натискат за отваряне на преговорите и на Албания, и на РСМ

В отговор на въпрос дали той самият е поел ангажимент България да даде зелена светлина за Северна Македония, Кирил Петков отговори, че като премиер не поема никакви ангажименти самостоятелно. Ако нещо ще се случва по тази тема, то трябва да бъде в министерството на външните работи, то да уведоми правителството, да минем през коалиционен съвет, да се вземе решение на коалиционен съвет, да влезе в парламента, където да се реши. Едва тогава може да се поемат ангажименти, разясни пътя на обещанията премиерът Петков.

"Процедурата е много ясна. Това е другата фалшива новина - премиерът имал някакви самостоятелни договорки - не, процесът е ясен", каза Петков и отново повтори хода на вземане на решения.

Припомняме, външният министър Теодора Генчовска призна през април, че има търкане между екипа на външно министерство и екипа на премиера по темата за РС Македония.