Изгонването на български дипломат от Москва е покана за вътрешното (проруско) лоби у нас да се окаже натиск над правителството. Това заяви пред bTV журналистът и бивш директор на БНР Валери Тодоров по повод новия шпионски скандал, в който бе замесено името на България.

От своя страна бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова посочи, че моментът за изгонването на нашия дипломат е било добре подбрано, както и изказването на руския президент Владимир Путин за България - в присъствието на сръбския държавен глава Александър Вучич.

Това е целяло да покаже, че Сърбия е лоялен съюзник, още повече че наскоро между Белград и Москва също е имало шпионски скандал, смята тя.

България обича да бъде шпионирана от Москва, убеден Соломон Паси

България обича да бъде шпионирана от Москва, убеден Соломон Паси

Гоненето на дипломати - просто пинг-понг, Путин бил благодарен на страната ни

Целта на руския шпионски център е била да се размият маршрутите на агентите. Това обаче се е оказало безуспешно, защото едно систематично наблюдение открива закономерностите в движението.

Преди година се появиха данни за операции на руското разузнаване от българска територия в Черна гора.

България е най-уязвимото звено на НАТО, убедена е Поптодорова. Според нея незабавно трябва да бъдат предприети действия, за да се покаже, че е безволева и ничия земя.

Тя призова за прозрачност в разследванията, свързани със шпионския скандал, и даде пример със случая "Гебрев", при който дори оръжейният бос не знае какво става. Същото по нейни думи се отнасяло и за случая "Малинов". Ако прокуратурата има обвинение, то нека го внесе в съда, настоя бившият ни посланик в САЩ.

Бойко Ноев: България се свива пред Русия и се страхува да попита "защо?"

Бойко Ноев: България се свива пред Русия и се страхува да попита "защо?"

Покушението срещу Гебрев не се разследвало от страх, че следите водят високо в Кремъл и София