За пръв път на Гергьовденския парад ще участва вертолет "Пантер", бронираната машина Командос Елект, както и ракетният комплекс "Точка". Това заяви пред БНТ началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов.

На парада ще има 1320 участниците, 9 блока, ще са представени всички въоръжени сили, съвместното командване на силите, военните учебни заведения, Военна полиция. Ще има 10 типа техника. Авиационната техника ще е представена от 12 самолета и вертолета. Не по-малко интересен ще бъде сухопътният ешалон. Ще участват 35 единици техника, каза ген. Попов.

"Българската армия има своите проблеми, които са дълбоко известни. Няма достатъчно модерна техника, няма достатъчно наличен състав, но по-важното е какво трябва да направим занапред, каква е нашата цел", обясни началникът на отбраната.

Той говори още за проблемите като недокомплекта в армията и проектите за модернизация, както и за предстоящия военен парад за Гергьовден. След няколко часа на церемония в президенството генерал-лейтенант Константин Попов ще бъде произведен в чин генерал.

"Българската армия не бива да я подценяваме поради простия факт, че там служат прекрасни момчета и момичета. Техниката ни основно е произведена преди повече от 30 години. Нямаме достатъчно наличен състав - имаме много непопълнени места и можем да продължим още много. Българската армия ще бъде силна и по-добра, по-добре оборудвана и с по-добре подготвени хора. Това е моята цел.", каза началникът на отбраната.

За него причина за недокомплекта в българската армия е недофинансирането, както и естественият отлив на хора от армията. Един военнослужещ не се подготвя за една-две години, а за подготовката на офицери са необходими години. Търсят се решения в тази посока, включително и със законодателни промени, обясни ген. Попов.

"Осигурени са пари за поддръжка на МиГ 29. Това е един проект, който мина през Министерския съвет и на стойност близо 100 милиона", каза още ген. Константин Попов.

На въпрос какъв самолет е нужен на армията ни, той отговори: "На Българската армия й трябват един многоцелеви самолет. Не трябва да купуваме голям брой самолети, а да са мултифункционални - да защитават небето, но да работят със Сухопътни войски, с Военоморските сили, защото сме армия, която трябва да бъде изключително добре интегрирана... Нашата цел е да се закупи ескадрила от 16 броя изтребители".

За повишаването си в чин генерал Константин Попов каза: "По-важни са броя на победите, отколкото звездите на пагона".