Българският президент Румен Радев и македонският му колега Георге Иванов разговаряха с представители на стопанските камари на двете държави. По-късно през деня българският държавен глава се срещна с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери.

"Много е важно да развиваме сътрудничеството си в дългосрочни и перспективни производства. Отвореността към чуждестранни инвестиции и навлизането на повече нови предприятия на пазара спомагат и за създаването на по-добър модел на функциониране на цялото общество", заяви държавният глава и добави, че процъфтяващият честен бизнес налага нови стандарти за по-строга борба с корупцията.

Бизнесът в България и Република Македония трябва да има ясно определени обща визия и стратегия, за да растат стокообменът и благосъстоянието на гражданите от двете страни на границата, коментира българският президент.

"Много се радвам, че имаме вече политическо доверие на най-високо ниво. Това е предпоставка за бъдещите успехи на нашите предприемачи", каза президентът по време на форума.

Радев благодари на Македония за куража и визионерството

Радев благодари на Македония за куража и визионерството

Зоран Заев е най-доволен от ръста в търговията

Подписан е Меморандум за сътрудничество между Македоно-българската стопанска камара и Българо-македонската търговска палата. Представителите на бизнес организациите, придружаващи държавния глава, договориха с македонските си колеги подписването на Меморандум за разбирателство между Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия и Инвест Македония.

Като неизменни предпоставки за икономически растеж и ръст на чуждестранните инвестиции на България и Република Македония президентът Радев определи сигурността във вътрешен и външен план, добросъседските отношения в региона и волята за инвестиране на усилия във високи технологии и иновации.

На срещата с бизнеса Румен Радев изрази и готовността на България да обмени своя опит в усвояването на европейски фондове със Скопие и увери, че страната ни ще подкрепя проектите за инфраструктурна, дигитална и транспортна свързаност, която да улесни икономическата дейност от двете страни на границата.

Радев посрещнат топло в Бигорския манастир

Радев посрещнат топло в Бигорския манастир

Първият чуждестранен глава, посетил хилядолетната Света обител