Искаме да коментираме ефективността на проектите. С такова заявление започна пресконференцията си БСП в отговор на коментарите от вчера на премиера Бойко Борисов.

"Точно ефективността е основното обвинение към проекта "Цанков камък", в който бяхме намесени", заяви зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева.

Тя се позова на думите на премиера Борисов от заседанието на Министерски съвет вчера, който аргументира сигнала до прокуратурата с това, че "Цанков камък" не работи.

БСП не се притеснявала от сигнала на ГЕРБ за "Цанков камък"

БСП не се притеснявала от сигнала на ГЕРБ за "Цанков камък"

Управляващите се объркали с този сигнал, казва Крум Зарков

Подхващайки темата за ефективността, от БСП заявяват, че заводът за боклук в София не изпълнява критериите.

"Относно ефективността на завода за боклук, голямата гордост на Борисов, той трябваше да постигне конкретни резултати - след преработването на отпадъци в завода, под 10% да отива на депо. Фактите сочат обаче, че само 2 години след откриването му, той не може да достигне тези проценти", заяви депутатът от левицата Георги Свиленски.

По думите му този голям проект за над 350 млн. в момента не работи ефективно. "За да се доближи до желаната ефективност, Столична община е принудена да пристъпи към сепарираща лента, около която работят 50 работника в бели престилки и маски и разделят боклука", заяви той.

Депутатът коментира, че за това общината е обявила през март обществена поръчка за 6 млн. лв., а август за 2 млн. лв. - меки мерки, които да обучат тези 50 човека да правят разлика между кутийка за безалкохолна напитка и парче винкел или стъклена от пластмасова бутилка.

На пресконференцията в централата на партията Свиленски "захапа" и проблема с ремонта на "Орлов мост", извършен при кмета Борисов и който не е издържал и 11 дни.

Московски покани депутат от БСП на работа

Московски покани депутат от БСП на работа

БСП направиха думата "концесия" мръсна дума, констатира Московски

Депутатът от БСП обясни, че "Орлов мост" е емблемата на ГЕРБ за всеки един ремонт - строителство, контрол, отговорност на фирмите и ощетяване на гражданите. Той припомни, че на 12.08.2007г. завършва ремонтът, като 700 000 лв. са дадени само за "Орлов мост", а 1,2 млн. лв. за отсечката от него до "Ропотамо".

По думите му само 10 дни след това "Цариградско шосе" става "Цариградско море", а "Орлов мост" е нагънат на коловози. Г-н Борисов няколко дни след това твърди, че фирмата, която е извършила ремонта, поема гаранцията от 5 год., припомни Свиленски.

Той декларира и че: "Не работим с фалшиви новини. Нека всеки, който излезе да ни опровергава, да декларира същото."

Георги Свиленски подчерта, че през последните дни вниманието на обществото е било отвлечено с проблема "Цанков камък", а вчера МС е дал на концесия интермодалния терминал в Пловдив. Депутатът припомни, че само преди 6 месеца са искали тази процедура да бъде спряна.
"Това е поредният грабеж на българското общество - дават се под наем 71 декара, с изградената инфраструктура, за 5 хил. лева на месец за 27 години. Съоръжението е построено за 12 млн. евро, а го даваме под наем за цената на будка в центъра на София", обясни той.

Според него тази фирма ще стане монополист и ще контролира отношенията на всички транспортни фирми с този терминал. "Казахме, че фирмата ще е пловдивска с 4 букви. Сега вече може да я кажем ПИМК. Да видим дали те няма да са концесионер на летище "Пловдив", каза още той.