Предложението на Франция по казуса за преговорите на страната за еврочленство е приемливо за президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Той е преходен компромис за една от фазите на европейската интеграция, в която са важни три елемента. Това заяви той след заседание на Съвета за национална сигурност в Скопие, съобщи "Слободен печат".

Пендаровски призова правителството на РСМ да одобри предложението на френското европредседателство, с което да се преодолее ветото на България и да започнат преговорите с Брюксел. 

Макрон: Намерен е компромис между България и Северна Македония

Макрон: Намерен е компромис между България и Северна Македония

РСМ излезе с изявление, засега България все още не е публикувала публично изявление

"Според мен става въпрос за традиционен компромис за една от фазите на европейската интеграция. Според мен този формат е приемлив на този етап".

С това ние вдигаме продължилата повече от две години българска блокада и позволяваме формално започване на преговорите. Оставаме на европейския път, който е дълъг и до този момент не сме загубили нищо и сега е моментът да отворим стратегическия диалог тук, каза държавният глава.

Пендаровски смята, че с приемането на модифицираното френско предложение ще се вземе решение само за започване на преговори с ЕС. Решението да се приеме модифицираното френско предложение няма да бъде нито исторически триумф, нито исторически провал.

Светослав Малинов: За Македония ще има отделна преговорна глава с ЕС, посветена на България

Светослав Малинов: За Македония ще има отделна преговорна глава с ЕС, посветена на България

Досега Македония е повече на крилете на Сърбия

Според Пендаровски цялата ситуация се характеризира с изключително високо политическо напрежение в страната. По думите му това не е съдбовна дилема да бъде или не за нацията и държавата, нито решение, което ще определят бъдещите поколения македонци и македонски граждани.

Това предложение по никакъв начин не накърнява македонската идентичност, защото, казва той, има ясна формулировка за македонския език.

Той подчерта, че очаква, след като предложението влезе в правителството, да бъде добавено изречението, че ако България или друга държава се опита да спомене отново македонската идентичност, история, език, те да се оттеглят от преговорите.

Има предложение историците да се срещат по-често.

Убеден съм, че не бихме могли да постигнем повече от позицията на кандидат за членство, каза държавният глава след заседанието на Съвета за сигурност, като изясни вижданията си по модифицираното френско предложение.

Скопие ни се скара заради плакати "Македония е България" в НС

Скопие ни се скара заради плакати "Македония е България" в НС

Настоява София да осъди експлицитния говор на омраза

В допълнение към досегашните членове на Съвета (министър-председателя Димитър Ковачевски, председателя Талат Джафери, министрите Оливер Спасовски, Славянка Петровска, Буяр Османи, професорите Ненад Маркович, Ветон Лятифи и Траян Гоцевски), вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич , също ще присъства на срещата. Пендаровски каза, че не е поканил лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, защото е видял, че има комуникация между правителството и опозицията.

Фон дер Лайен е доволна за споразумението с България, приветства РСМ и Албания за ЕС

Фон дер Лайен е доволна за споразумението с България, приветства РСМ и Албания за ЕС

Еди Рама: Новото предложение, което е окончателно, е напълно приемливо

И тази вечер в Скопие са обявени протести пред сградата на правителството с искане за предсрочни избори и отхвърляне на френското предложение.