Безспорен граждански кандидат. Като такъв определи номинацията от днес за премиер с първия мандат лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов. Във видеоизлъчване във "Фейсбук" от Стара Загора, Борисов изтъкна и други характеристика на доктор Николай Габровски - умен, интелигентен, патриот, критичен, доказан като образование знание и умения, достигнал връх в своята кариера, най-младият член-кореспондент на БАН и др.

Лесно Габровски приел предложението да поеме ролята на премиер на ГЕРБ, стана ясно от думите на Борисов, който изтъкна и че Габровски се е съгласил, че не може такива като него да се явяват само като коментатори в политиката и футбола. Изтъкна и че Габровски не е получил лист от ГЕРБ, а действителен мандат да проведе разговор с политическите партии и да си избере експерти от там. "Ние не му възложихме само да вземе един лист хартия от президентството, а да проведе разговори с цялата отговорност. Има пълната свобода да направи това, което иска и може", отсече Борисов.

Бившият премиер призова: "Хайде заедно да изтеглим каруцата от тресавището.", като и изтъкна, че именно такива хора като Габровски трябва да помогнат на политическата класа да излезе от кризата, в която са се насадили сами.

Д-р Николай Габровски взе мандата от името на ГЕРБ

Д-р Николай Габровски взе мандата от името на ГЕРБ

За мен е дълг и въпрос на чест да положа усилия България

И най-лошото редовно правителство е по-добро от служебните, особено пък толкова дълго време, вече две години. Затова и ГЕРБ избрали вариант с гражданска кандидатура, която да съумее да обедини политическите партии. ГЕРБ настояват да се състави редовно правителство - страната има изключителна нужда от такова, иначе цялата власт ще продължи да бъде в ръцете на президента. Държим на политическата система и да я запазим, посочи Борисов, макар и този път да не постави въпроса, че ако няма редовно правителство ще се отиде на промяна на Конституцията и президентска република.

Ако няма правителство и се отиде на нови предсрочни избори март ситуацията ще е същата, както и през юли след това. Тогава ще се зададе въпросът "Защо тогава имаме политическа система?"

Затова и Борисов е обнадежден, че системните партии, които държат на народа си и на държавата, ще откликнат.

Йотова: С прецизността на операция Габровски да убеди партиите за подкрепа

Йотова: С прецизността на операция Габровски да убеди партиите за подкрепа

Все пак Илияна Йотова е изненадана, че проф. Габровски е приел да се занимава с политика

Равносметката към момента по думите на Борисов - ПП не се знае ще правят ли правителство, няма ли да правят... Третият мандат е много рисков, тъй като не се знае на кого ще го даде президентът. Логиката обаче е, че ако БСП не са се отзовали на първия мандат, и ГЕРБ не биха се отзовали на третия, ако те го получат.

Бойко Борисов отново и на дълго разкритикува последните две години управление, основно с критики към "Продължаваме промяната".

Борисов предупреди, че България изглежда много зле отвън и даде пример: политическата криза, липсата на редовно правителство, икономическата, финансовата и миграционната криза. "Българите плащате газ, бензин, нафта, хляб, олио на непосилни цени, а младите затънали в корупция бързо."

Бойко Борисов направи и признание, че на него също не му се занимава с политика, уморил се, но "партията иска друго".

Лидерът на ГЕРБ каза още, че на местните избори през 2023 година партията ще издигне нови кандидати за кметове на София, Пловдив и Бургас, защото настоящите също вече се изморявали.