Четиригодишните ще ходят задължително на детска градина.
Това реши окончателно парламентът след тридневни дебати.

Текстът беше приет с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и четирима независими депутати. "Против" бяха от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция.

Предучилищното образование ще е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето, записаха депутатите в законопроекта за предучилищното и училищното образование.

Училищното образоване ще е задължително до навършване на 16-годишна възраст, гласува парламентът. Децата ще тръгват на училище на 7 г., по преценка на родителя може и на 6г.

Депутати и родители поискаха президентско вето върху задължителното предучилищно образование за 4-годишните, гласуване днес от Народното събрание.

Няма нищо страшно в градината за 4-годишните, успокоява Фандъкова
Още...

Решението трябва да е доброволно и да е на родителите, заяви на брифинг в НС Мартин Димитров от Синята коалиция и подчерта, че семейството трябва да има право на избор, а не държавата да решава вместо родителите.

Родители от своя страна също коментираха, че искат по-голяма свобода на избор за начина, по който да образоват децата си. Те са срещу задължителния характер на предучилищното образование, а още повече срещу включването на 4-годишните в него.

Според родителите произволното сваляне на предучилищната възраст е противоконституционно. В Основния закон се казва, че задължителното училищното образование е от 7-годишна възраст или по желание на родителите от 6 години.
Родителите се притесняват, че утре управляващите могат да си измислят държавни образователни стандарти за още по-малките деца и да наложат предучилищно образование и от 1 годинка.

Родителите са на мнение, че социалните проблеми на някои малцинствени групи не бива да се прехвърлят към образованието.

Чрез задължителното образование от 4 години според родители просветното министерство се опитва да решава проблеми, създадени от бездействието на МВР в социалните гета.

Светотатство е задължителната забавачка за 4-годишните, обяви Костов
Още...

Вчера на извънредното заседание на образователната комисия с гласовете на ГЕРБ бе приета поправката на Снежана Дукова, чиято цел е да успокои духовете около задължителната забавачка за 4-годишните деца.

Дукова предлага 4-годишните да минават предучилищно обучение в целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна форма на обучение, организирана от родителя, съобразена с държавните образователни стандарти.
От ГЕРБ подчертаха, че с поправката най-после ще се узаконят така наречените родителски кооперативи. Стана ясно обаче, че те ще трябва да се съобразят с държавните образователни стандарти и да отговарят на условията за частните детски градини.

Този закон е обсъждан 8 месеца, обясни заместник-образователният министър Милена Дамянова и обясни, че застава зад закона.

Лютви Местан от ДПС обясни, че в много населени места няма условия за изпълнение на закона. В много населени места няма детска градина, изтъкна той.
Алтернативата за тези семейства е да изпратят детето си на градина в друго населено място. Не може да задължите родителя да качи детето си на допотопен автобус, категоричен бе депутатът.