Групата на ГЕРБ застава категорично зад въпросите и ние ще подкрепим идеята на президента за провеждането на референдум тази есен. Това заяви пред Нова телевизия председателят на НС Цецка Цачева.

Припомняме, вчера държавният глава Росен Плевнелиев официално внесе в НС предложение за провеждане на избори и референдум с три въпроса на една и съща дата. В обръщението си към нацията вечерта президентът посочи и вероятната дата 25 октомври.

Задължителното гласуване няма как да преодолее корпоративния вот, смята Цачева. "Като млада демокрация като нашата, такова гласуване е необходима временна мярка, за да въведе всички граждани във вота. Ние не можем да си затваряме очите пред факта, че все по-често на последните избори гласуват само твърдите ядра", обясни председателят на парламента.

По думите й тези тенденции не влияят положително за стабилността на институциите, които произвеждат пряката демокрация. "Затова ние искаме всеки един да вземе отношение, за да има институционална стабилност", смята Цачева.

Според нея след политическите консултации се очертава подкрепа на политическите сили на идеята за допитване.

Цецка Цачева констатира обаче, че всяка парламентарна група има различни виждания за провеждане на референдум.
Очакванията на гражданството като цяло е да има референдум, обяви Цачева, позовавайки се на събраните 500 хил. подписа от преди една година и половина, когато 42-то Народно събрание пренебрегна искането на президента за провеждане на референдум.

Намерението за въвеждане на мажоритарен избор предвижда да има смесена система на гласуване, което ще залегне в промените на изборния кодекс, каквито Цачева е убедена, че ще бъдат гласувани в НС.

"Лично аз очаквам границата за признаване валидността на допитването да бъде намалена", коментира Цачева.
В момента според законодателството, за да се признаят резултатите от допитването и референдумът да бъде валиден, трябва да участват над 50 на сто от последните парламентарни избори.

По-късно от парламента депутатът Десислава Атанасова потвърди, че от ГЕРБ ще подкрепят референдума, предложен от държавния глава за изборната система. По думите й в зависимост от волята на народа, политиците ще се съобразят с това.

Атанасова припомни, че и в предишния мандат партията е настоявала за провеждането на всенародното запитване за изборната система. Според управляващите трябва да се пресече купения и манипулиран вот.

Днес Народното събрание ще обсъжда промени в Закона за референдумите, предложени от различни политически сили.