Отлагането на присъединяването на България към Европейския съюз ще бъде тежък психологически удар.
Това заявява в интервю за в. “Тагесшпигел”, Иван Кръстев, директор на Центъра за либерални стратегии в София и директор на Международната комисия за Балканите.

Вярно е, че влиянието на ЕС е по-силно, когато една страна е кандидат за членство и все още не е станала пълноправен член, отбелязва Кръстев, цитиран от БНР.
Ако обаче бъде задействана предпазната клауза и присъединяването на страната бъде отложено с една година, това ще бъде тежък психологически удар за българите, който ще породи несигурност, казва по-нататък той.

Отлагането на членството на България ще промени тотално положителната нагласа на българите и ще събуди антиевропейски чувства, а това със сигурност не е целта на ЕС, смята Кръстев и допълва, че същото се отнася и за Румъния.

Трипартийното българско правителство трябва да изпълни европейските изисквания в срок, защото то бе сформирано като своеобразна "Коалиция 2007".
Ако не отговорим на европейските критерии, след година страната ще изпадне в една наистина голяма правителствена криза, посочва Кръстев.

От една страна новото правителство разполага със стабилно мнозинство в парламента, но от друга налице е един дестабилизиращ фактор - коалицията не е популярна сред партиите, които я образуват.
Само ако България стане член на ЕС на 1 януари 2007 година, новото правителство ще може да продължи своето управление, заключава Кръстев.