Решенията за развитието на българската енергетика трябва да се взимат в София, не в друга европейска столица или на друг континент.

Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева по БНР, отбелязвайки, че това е било повдигнато по време на разговора й с комисаря по въпросите на енергетиката в ЕС Гюнтер Йотингер.

От думите на Захариева стана ясно, че е бил обсъден и проектът „Южен поток".

Припомняме, преди няколко дни със заповеди енергийният министър Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) преустановяване на всички действия по „Южен поток", докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия.

По думите на вицепремиера правителството на Пламен Орешарски само е „говорело пред медиите за спирането на проекта", но не са били предприети никакви юридически действия за действителното му замразяване.

Захариева припомни, че исканията на Европейската комисия със започването на наказателна процедура по проекта всъщност са били само да не бъдат провеждани нови търгове, сключвани нови договори и да не започва физическото строителство на газопровода. Останали действия по проекта не са забранени, посочи още тя.

Ако ЕК установи, че действително има нарушения по отношение на съмненията за непрозрачно провеждане на търга за избор на изпълнител, препоръката вероятно ще бъде провеждане на нов търг, прогнозира Захариева.

Според нея до есента ще стане ясно какви са изводите от проверката на Брюксел, а нов търг, ако се налага, ще проведе новото правителство.

Захариева беше категорична, че България трябва да бъде партньор и на двете страни - ЕС и Русия, и да се отнася честно и открито към всички в проекта.

По време на разговорите с Йотингер е бил повдигнат и въпросът за криза по отношение на газовите доставки, уточни още Захариева.

В момента се правят стрес тестове на европейските газопреносни системи, които да покажат какво ще е отражението при спирането на транзита през Украйна. България е една от най-засегнатите държави, посочи вицепремиерът и допълни, че без газовия поток от Украйна страната ще може да „изкара три - три и половина месеца".

Йотингер обаче е уверил, че на този етап не очаква спиране на транзита на руския природен газ.

Част от проблемите в енергетиката ще бъдат решени от Енергийния борд, повтори отново Екатерина Захариева. Тя посочи, че има възможност създаването на новата институция да стане още през предстоящата седмица, по време на редовното заседание на Министерския съвет в сряда. В борда ще участват всички заинтересовани страни на пазара, експерти от синдикални и работодателски организации, както и от държавни институции и потребители. Целта е да бъде постигнато максимално широко представителство на борда, но и той да „не бъде толкова огромен, че да бъде неработещ", допълни още вицепремиерът.

Тя беше категорична, че е посочила хипотезата за режим на тока не, за да плаши хората, а за да предупреди колко тежко е състоянието в сектора след години на решения, които не винаги са били експертни, а политически мотивирани.