Българският външен министър Екатерина Захариева е на официално посещение в Унгарската столица Будапеща. Със своя унгарски колега Петер Сиярто тя обсъди широк кръг въпроси от двустранния и европейския дневен ред, включително енергетиката, миграцията и европейската интеграция на Западните Балкани, съобщиха от Министерството на външните работи.

Поводът за визитата е Деня на българо-унгарското приятелство и 100 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество за развитие между МВнР на България и Министерството на външните работи и търговията на Унгария.

Захариева и Сиярто разискваха енергийната сигурност на Централна и Източна Европа. "Енергийните проекти на българското правителство целят диверсификация на източниците и маршрутите.

"Балкански поток" е български проект, който се изпълнява по европейските правила. Заедно с интерконектора с Гърция те ще дадат възможност на българските домакинства и на тези от целия регион, включително унгарските, да се снабдяват с газ от целия свят", каза Захариева.

В отговор Петер Сиярто заяви, че за Унгария е изключително важно изграждането на газовия хъб "Балкан" и "Балкански поток", включително интерконектора с Гърция и терминала за втечнен газ в Александруполис. "Искаме диверсификация, а България ще ни осигури това през своя територия", каза Сиярто.

Всички енергийни проекти у нас се изграждат стриктно по европейските правила и нямат никакво забавяне, каза българският първи дипломат.

Екатерина Захариева отбеляза колко е било важно осигуряването на "зелен коридор" за българските граждани и за бизнеса в началото на първата вълна от коронавируса, когато европейските сухопътни граници бяха внезапно затворени.

Българският и унгарският министър се съгласиха, че икономиките на двете страни няма да издържат второ затваряне.

"България винаги е разглеждала Унгария като свой дългогодишен приятел не само заради географската ни близост, но и заради споделените ценности и мироглед, които изповядваме, като партньори в европейското семейство и НАТО" заяви министър Захариева.

По думите й днес българското малцинство е едно от официално признатите в Унгария, като искам да изразя своята искрена благодарност към унгарската държава за грижите и топлото отношение, които винаги е проявявала към българите тук.

"Българската общност в Унгария има огромен принос към нашето общество, представена е и в парламента. Радвам се, че днес отбелязваме Деня на българо-унгарското правителство. Правителството подпомага редовно вашата общност, включително финансово", каза министър Сиярто.

Той изтъкна, че е изключително радостен че Банка ДСК, част от ОТП груп , е една от най-големите банки в страната, и че унгарската нискотарифна компания разширява базата си в София и увеличава обслужваните дестинации от България въпреки кризата с коронавируса. Унгария отпуска и 140 млн. евро кредитна линия за съвместни бизнес проекти, се казва в съобщението от МВнР.

По-късно Екатерина Захариева награди със Златен почетен знак на МВнР изтъкнати българи, живеещи в Унгария и допринесли за развитието на отношенията ни. Това са: Димитър Танев, председател на Българското дружество в Унгария, Симеон Варга, член на унгарския Парламент и застъпник на българското малцинство, Ганчо Мусев, председател на българското републиканско самоуправление в Унгария, Светла Кьосева, дългогодишен директор на училището за български език в Будапеща, и Михаил Кочич, ръководител и преподавател на катедра славянистика в университета в Сегед.

Захариева откри и изложба на открито, представяща буквите от българската азбука, които са изработени под формата на пейки. Изложбата вече гостува в Париж, Рабат и Берлин.

Припомняме, 19 октомври е денят, в който честваме връщането на мощите на Св. Йоан Рилски в Средец (София). През 1183 г. София е била превзета от унгарците. Унгарският крал Бела III Наредил, мощите на Св. Йоан да бъдат пренесени в Унгария - в гр. Гран (ОСТЕРГОМ). Този град и сега съществува на брега на Дунава, северно от Будапеща. След като католическият владика внезапно онемял и по чуден начин след като отдал почит на Св. Йоан и поискал прошка от него му се върнала речта. След тая случка, мощите на Св. Йоан са били върнати с голяма чест обратно в Средец.

Денят на Св. Иван Рилски Чудотворец е и ден на българо-унгарската дружба, утвърден с решение на парламентите на България и Унгария. Това е единствения ден за приятелство с друга държава, утвърден от българското Народното събрание.