Прокуратурата започва да действа. Една от критиките в Евродоклада е липсата на достатъчно осъдителни присъди. В този доклад за пръв път 3 от 6-те показателя се считат за временно затворени.
Това заяви пред bTV вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод разследването срещу семейството на Николай Банев.

Захариева припомни, че Николай Банев бе кандидат за президент през 2016 г. и семейството от години е в светлините на прожектора. Това е част от борбата за справедливост в България, разследването е независимо дали имаш или нямаш много пари, стана ясно от думите на Захариева.

Няма да излезе нищо от делата срещу Баневи, убеден Атанасов

Няма да излезе нищо от делата срещу Баневи, убеден Атанасов

Борисов играел ролята на съвременния Робин Худ

Тя бе категорична, че съдът постановява дали един човек е виновен или невинен. По нашия Наказателен кодекс (НК) разследване започва когато има достатъчно данни.

Запитана дали Евгения Банева ще бъде в килия като на арестуваната бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, вицепремиерът обяви, че работата по подобряване условията е от няколко години.
Те са отказали да бъдат прехвърлени в Сливенския затвор, в който аз съм била, заяви Захариева, визирайки, че е посетила женския затвор. Няма такива критики в Евродоклада - за условията в арестите. В последната година-две имаме прекратени дела, допълни Захариева.

Съкилийничка: 109 жалби има от килията на Иванчева, няма топла вода

Съкилийничка: 109 жалби има от килията на Иванчева, няма топла вода

За Цачева няма проблем - който иска, да съди България в Страсбург

Софийският затвор и арестите са една от най-сложните за ремонт сгради. Когато бях правосъден министър имаше ремонт на затвори, има построен изцяло нов затвор. Парадокс е понякога, че в ареста условията са по-лоши отколкото в затвора. Трябва да има и нормални човешки условия.

България ежегодно има доклад към Комитета за изтезанията, към Съвета за Европа. Последните 2-3 години драстично са подобрени условията в местата за задържане, защити мнението на сегашния правосъден министър Цецка Цачева, че не може да има ВИП арестанти.

Относно критиките на лидера на партия "Атака" Волен Сидеров към Захариева, тя заяви, че не си е говорила с него за условията в света. Интересите на България са да бъде част от демократичното семейство. Няма как България да признае анексията на Крим. Това няма как да стане, не само защото сме член на ЕС. Не е от национален интерес да признае незаконна анексия, категорична бе Захариева.

Относно Пакта за миграцията на ООН Захариева обяви, че решение на правителството е да не изпращаме официална делегация в Маракеш, където е обсъждането на Пакта. В същото време решението на кабинета "Борисов-3" е България да гласува "въздържал се" по време на приемането на Пакта в ООН. Трябва да изпълняваме ангажименти, които сме поели. Това не е конвенция, не е международен договор, каза Захариева.

"Част от целите в този пакт са притеснителни. За пръв път признава разлика между законна и незаконна миграция. За т.г. има 90 задържани трафиканти на хора. Те имат повдигнати обвинения у нас", каза Захариева.

Това не е обвързващ документ. Борбата с незаконна миграция е международен проблем, стана ясно от думите на външния министър.

За конфликта с Украйна дипломат номер 1 каза, че силно се надява да не се стигне до военни действия. Да призовем за успокояване на ситуацията.

За мен е важно да се спазват международните договори и да се възстанови плаването през Керченския пролив. И търговски кораби имат затруднение в корабоплаването.

Имаме 2 линии на политика - въздържане, другото - диалог с Русия. Важно е диалогът да продължи, каза външният министър.

Въвеждане на военно положение на част от територията на Украйна няма да засегне гражданските права. Трябва да се спазват международните уговорки, категорична бе Захариева.

Относно бъдещето на Държавната агенция за българите в чужбина тя споделя мнението на премиера, че агенцията може да бъде закрита. Моето мнение - не мисля, че в този си вид агенцията е полезна. Радвам се, че има разследване там и се надявам то да приключи със задържане на виновните лица, каза Захариева.

Имаше трето заседание на съвместната комисия с Македония. Комисията работи очевидно под сериозен натиск в Р Македония. Нашата цел - историята трябва да се разказва такава, каквато е била не само за добросъседски отношения, а да възпитаме достойно младо поколение. Това няма как да стане като се лъже и замазва.

Нямаме комплекси от нашата история, знаем каква е тя. Имаме техни писма и мемоари. Надявам се историците да бъдат историци, допълни Захариева.