Забраната от САЩ на българския спецсъдия Андон Миталов да пътува за страната на неограничените възможности не е намеса във вътрешните работи. Това стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева прeд bTV.

САЩ имат този закон, не мисля, че е пряка намеса във вътрешните работи. Не съм щастлива от този факт, но това е тяхно решение и имат право да го направят, поясни външният ни министър. 

Припомняме, на 5 февруари стана ясно, че съдия от спецсъда е първият със санкция от САЩ.

След това главният прокурор Иван Гешев заяви, че прехвърля отговорността за съдия Милатов на председателя на ВКС Лозан Панов.

В деня след оповестяването на името на Андон Миталов от Инспектората към ВСС заявиха, че няма основание за образуване на проверка по случая с делото, с което съдия Андон Миталов е разрешил на председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Русия.

Решението идва като резултат от разпоредена от предишния главен прокурор Сотир Цацаров проверка, когато стана ясно, че Малинов е пътувал до Москва за награждаването си с разрешение на съда.

От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.

След това правосъдният министър Даниел Кирилов внесе искане за уволнението на съдия Миталов, но то беше непълно. От ВСС му дадоха седмица, за да мотивира искането си.

На 18 февруари Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов.

За Кирилов само изявлението от САЩ е достатъчно за уволнението на Миталов

За Кирилов само изявлението от САЩ е достатъчно за уволнението на Миталов

ВСС даде 7-дневен срок на министъра да внесе мотиви за исканата оставка на съдията

Относно думите на вицепремиера Красимир Каракачанов, че има напрежение в коалицията, тя потвърди, че напрежение има и то не е за пръв път. Има коалиционно споразумение, от време на време има напрежение в коалицията, включително и в малката коалиция. "Мисля че те си говорят добре, понякога има по-високо напрежение, коалицията ще приключи мандата си. Мисля, че се успокоява напрежението", каза Захариева.

За Къщата в Барселона, за която се прави проверка в Испания дали е на премиера Бойко Борисов и дали има пране на пари, Захариева обясни, че прокуратурата се е самосезирала по твърдение на Испанската преса. Поздравявам ги, това е начинът да се спрат спекулациите. Нека по пътя на международното сътрудничество да поискат информация и да направят проверка.

За тази къща от 2015 г се пише, българско НПО е подало сигнала. Руска връзка не мога да кажа дали има, но като се види бекграунда на вестника, също и НПО-то..., не довърши Захариева. Това е проверка, премиерът е човек като всеки човек, ние нямаме имунитет като народните представители

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3
Обновена

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

В обръщение към нацията президентът изтъкна, че България не е бунище

За сваленото доверие към кабинета от президента Румен Радев, Захариева обясни, че без МВнР администрацията на държавния глава трудно ще работи. Няма как да работи едно президентство без помощта на правителството, но не е добре. Президентът има силни правомощия, но външната политика е добре да бъде единна и координирана, обясни тя. По думите й от администрацията на президента не са спрели да искат информация и от Външно министерство оказват това съдействие.